Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie:15 min.
Porcja dla 4 osób:
● 10 małych porów
● 4 jajka
● 2 łyżki kaparów kaparów (z ogonkiem lub małych)
● 2 kromki czerstwego chleba
● 3 łyżki musztardy Dijon (lub musztardy francuskiej)
● 2 łyżki octu z białego wina
● 5 cl. oliwy z oliwek
● 2 gałązki koperku
● sól, pieprz
● 3 łyżki białego octu
Przygotowanie:
Pory umyj i osusz, odetnij zieloną część i końcówki z korzeniem. Pokrój na około1 cm kawałki. Wrzuć do gotującej wody, gotuj przez 10 minut. Odcedź i przepłucz zimną wodą.
Przygotuj sos winegret: ubij musztardę z octem i oliwą. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Rozgrzej piekarnik do 210°C. Chleb pokrój na małe kawałki i przypiecz w piekarniku.
Zagotuj wodę w małym rondlu. Wbij jajko do miseczki. Wlej ocet do wrzącej wody, zamieszaj energicznie łyżką i włóż jajko do wirującej wody. Gotuj przez 3-4 minuty. Wyjmij delikatnie przy pomocy łyżki cedzakowej i wyłóż na ręcznik papierowy. W ten sam sposób ugotuj pozostałe jajka.
Na talerze lub w miseczki wyłóż pory, kapary, kawałki przypieczonego chleba, polej winegretem i ułóż na wierzchu jajka w koszulkach. Udekoruj koperkiem.