Przygotowanie: 10 min.
Pieczenie: 1godz.
Składniki na 1 chleb:
● 150 g płatków gryczanych lub mąki gryczanej
● 100 g mielonych migdałów
● 30 g błonnika w proszku
● 1 łyżeczka soli
● 400 g wody
● 5 cl oliwy z oliwek
● 70 g nasion lnu złotego
● 70 g pestek słonecznika
● 70 g pestek dyni
● 25 g nasion chia
● 50 g rozgniecionych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie suche składniki, wraz z nasionami, a następnie doddaj wodę i oliwę. Wymieszaj dokładnie całość, wyrabiając przez kilka sekund ciasto rękami. Ciasto powinno być gęste i się kleić. (w razie potrzeby dodaj odrobinę wody)
Przełóż ciasto do keksówki o długości 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Po upływie 30 minut, przewróć ciasto na drugą stronę i piecz jeszcze około 20- 30 minut.