Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1h10
Chłodzenie: 35 min.
Porcja dla 4 osób:
● 120 g komosy ryżowej (quinoa)
● 50 cl mleczka kokosowego
● 50 g cukru brązowego
● 200 g gorzkiej czekolady
● 3 jajka
● 100 g oleju kokosowego
Na bitą śmietanę kokosową:
● 350 g śmietanki kokosowej
● 35 g cukru pudru (lub syropu z agawy, ilość wedle uznania)
Przygotowanie:
Komosę ryżową opłucz, po czym wrzuć do rondla z 30 cl zimnej wody. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż woda zostanie prawie całkowicie wchłonięta. Następnie wlej mleczko kokosowe i gotuj jeszcze przez około 12 minut. (łącznie około 20 minut gotowania).
Zdejmij z ognia, domieszaj cukier, odstaw na 5 minut, po czym wrzuć czekoladę połamaną na drobne kawałki i olej kokosowy. Dokładnie wymieszaj całość.
Rozgrzej piekarnik do 160°C .
Oddziel żółtka od białek. Domieszaj żółtka do masy z komosą ryżową. Białka ubij na sztywno i delikatnie połącz z przygotowaną uprzednio masą.
Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw na 40 - 45 minut do piekarnika. Sprawdź ostrzem noża, czy ciasto jest dobrze upieczone, ostrze noża musi być suche.
Wyłóż keks na talerz i pozostaw do ostudzenia. Przykryj folią żywnościową i wstaw do lodówki.
Przed podaniem ubij śmietanę kokosową z cukrem pudrem (lub syropem z agawy), i udekoruj nią keks.