KobiecePorady.pl

Zdrowe ciasteczka z bakaliami, pestkami i ziarnami

To jedne z moich ulubionych ciasteczek, idealne do herbaty i kawy, na śniadanie, podwieczorek, przekąskę, łatwe w przygotowaniu, bez dodatku mąki (lub z odrobiną mąki kokosowej), bez cukru, z dodatkiem syropu z agawy o niskim indeksie glikemicznym.

Możecie skomponować własny skład ciasteczek, dodając do nich bakalie, pestki, nasiona, które lubicie np. sezamu, lnu, chia. Ja dodaję do nich za każdym co innego, to, co akurat mam pod ręką.

Smaki Francji -

Powiązane artykuły

  • Zupa krem z cykorii z serem pleśniowym i orzechami laskowymi

    Dzisiaj mam dla Was prosty przepis na smaczną zupę krem z cykorii z dodatkiem ziemniaków, sera pleśniowego i orzechów laskowych.

  • Brioche perdue czyli odzyskana brioszka z mandarynkami

    Prosty, niezwykle smaczny deser, który można przygotować z czerstwej lub nieco suchej brioszki, chałki lub chleba, z owocami sezonowymi, zimą np z mandarynkami lub jabłkami, latem z owocami leśnymi , malinami, truskawkami, poziomkami, podany dodatkowo z gałką lodów. Można go podać na śniadanie, deser, podwieczorek, do herbaty.To jeden z moich ulubionych deserów, do którego przygotowania można wykorzystać właśnie czerstwy chleb czy chałkę, jak również owoce, które akurat mamy w domu. Podaję Wam dwie wersje tego deseru, klasyczną, jak również wegańską.

  • Zdrowy chleb gryczany z ziarnami

    Tym razem proponuję Wam przepis na zdrowy chleb gryczany z dodatkiem nasion lnu, chia, pestek dyni i słonecznika oraz orzechów laskowych. Bezglutenowy, o niskim indeksie glikemicznym, ten chlebek jest źródłem zdrowych tłuszczów, błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy E, magnezu, cynku, białka. To również idealny chlebek na stół wielkanocny! A zatem zapraszam do skorzystania z przepisu wszystkich, którzy miłośników zdrowego odżywiania.

  • Sałatka z orkiszu z wędzonym pstrągiem i cytrusami

    Ta kolorowa, orzeźwiająca, lekka, pełna witamin i szybka w przygotowaniu sałatka na pewno przypadnie do gustu zwolennikom zdrowego jedzenia. Ziarna orkiszu niegdyś zapomniane, obecnie wracają do łask i cieszą się coraz większą popularnością i nie bez powodu, bo orkisz jest wyjątkowym rodzajem zboża, posiadającym wiele dobroczynnych właściwości, zawierającym w sobie całe bogactwo dobroczynnych substancji : białka, skrobi, fosforu, magnezu, potasu, beta-kartoneu, witamin A, witamin z grupy B, C, D, E, K, jak również minerałów i dużo błonnika. Ma także działanie antynowotworowe, jest dobrze trawiony i przyswajany przez organizm, poprawia pracę układu immunologicznego. To tylko niektóre z jego zalet i właściwości odżywczych, sprawiającyh, że na długo dodaje energii. Orkisz zawiera gluten, ale jego struktura jest inna niż wprzypadku żyta lub pszenicy, co sprawia, że jest lepiej tolerowany przez osoby z nadwrażliwością pokarmów. A zatem namawiam was to zakupienia i spróbowania ziaren orkiszu, ja zakupiłam je u lokalnego producenta i to w postaci drobnego ziarna, ale obawiam się, że możecie mieć problem z jego znalezieniem, więc myślę, że normalne ziarno orkiszu wystarczy.