Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 15 min.
Porcja dla 4 osób:
● 1 kg cykorii
● 2 duże ziemniaki
● 60 g rozkruszonego sera pleśniowego fourme d’Ambert
(lub innego sera pleśniowego)
● 40 g de rozgniecionych orzechów laskowych
● 1 cebula
● 1 łyżka oliwy z oliwek
● 1 kostka bulionowa warzywna bio
● 50 l wody
Przygotowanie:
Cebulę obierz i drobno poszatkuj, podsmaż w rondlu na oliwie .
Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i wodę z kostką bulionową.
Wykrój gorzki głąb u podstawy cykorii, pokrój ją na talarki, wrzuć do rondla.
Gotuj przez około 15 minut.
Orzeszki laskowe upraż na suchej patelni lub w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, usuń z nich skórkę, pocierając orzechy.
Zmiksuj zupę krem, podaj posypaną rozkruszonym serem pleśniowym fourme d’Ambert i uprażonymi orzechami laskowymi.