KobiecePorady.pl

Charlotte z krewetek królewskich, ananasa, mango, marchewki w towarzystwie wędzonego łososia i sałaty

A może przygotujecie na stół świąteczny coś z kuchni francuskiej, proponuję Wam danie zainspirowane przepisem jednego z szefów kuchni kuchni pięknego regionu Owernii, Gilles’a Bettiol. Wspaniały efekt i smak gwarantowane!

Smaki Francji -

Powiązane artykuły

  • Makrela z jabłkami, porem i rozmarynem w sosie sojowo-miodowym

    Ten przepis na makrelę marynowaną w sosie sojowo-balsamiczno-miodowym, podaną na smażonych jabłkach i porach z dodatkiem rozmarynu jest moją propozycją dania na świąteczny stół. Niezwykle aromatyczne i smaczne danie, zwłaszcza jeśli lubicie smaki słodko-słone. Życzę Wam pięknych Świąt Bożego Narodzenia !

  • Sałatka z orkiszu z wędzonym pstrągiem i cytrusami

    Ta kolorowa, orzeźwiająca, lekka, pełna witamin i szybka w przygotowaniu sałatka na pewno przypadnie do gustu zwolennikom zdrowego jedzenia. Ziarna orkiszu niegdyś zapomniane, obecnie wracają do łask i cieszą się coraz większą popularnością i nie bez powodu, bo orkisz jest wyjątkowym rodzajem zboża, posiadającym wiele dobroczynnych właściwości, zawierającym w sobie całe bogactwo dobroczynnych substancji : białka, skrobi, fosforu, magnezu, potasu, beta-kartoneu, witamin A, witamin z grupy B, C, D, E, K, jak również minerałów i dużo błonnika. Ma także działanie antynowotworowe, jest dobrze trawiony i przyswajany przez organizm, poprawia pracę układu immunologicznego. To tylko niektóre z jego zalet i właściwości odżywczych, sprawiającyh, że na długo dodaje energii. Orkisz zawiera gluten, ale jego struktura jest inna niż wprzypadku żyta lub pszenicy, co sprawia, że jest lepiej tolerowany przez osoby z nadwrażliwością pokarmów. A zatem namawiam was to zakupienia i spróbowania ziaren orkiszu, ja zakupiłam je u lokalnego producenta i to w postaci drobnego ziarna, ale obawiam się, że możecie mieć problem z jego znalezieniem, więc myślę, że normalne ziarno orkiszu wystarczy.

  • Sałatka z orkiszu z wędzonym pstrągiem i cytrusami

    Ta kolorowa, orzeźwiająca, lekka, pełna witamin i szybka w przygotowaniu sałatka na pewno przypadnie do gustu zwolennikom zdrowego jedzenia. Ziarna orkiszu niegdyś zapomniane, obecnie wracają do łask i cieszą się coraz większą popularnością i nie bez powodu, bo orkisz jest wyjątkowym rodzajem zboża, posiadającym wiele dobroczynnych właściwości, zawierającym w sobie całe bogactwo dobroczynnych substancji : białka, skrobi, fosforu, magnezu, potasu, beta-kartoneu, witamin A, witamin z grupy B, C, D, E, K, jak również minerałów i dużo błonnika. Ma także działanie antynowotworowe, jest dobrze trawiony i przyswajany przez organizm, poprawia pracę układu immunologicznego. To tylko niektóre z jego zalet i właściwości odżywczych, sprawiającyh, że na długo dodaje energii. Orkisz zawiera gluten, ale jego struktura jest inna niż wprzypadku żyta lub pszenicy, co sprawia, że jest lepiej tolerowany przez osoby z nadwrażliwością pokarmów. A zatem namawiam was to zakupienia i spróbowania ziaren orkiszu, ja zakupiłam je u lokalnego producenta i to w postaci drobnego ziarna, ale obawiam się, że możecie mieć problem z jego znalezieniem, więc myślę, że normalne ziarno orkiszu wystarczy.

  • Carpaccio z owoców kaki i jarmużu

    Kolorowa, oryginalna sałatka owocowo-warzywna na jesień, idealna dla wegan i wegetarian oraz wszystkich miłośników wszelkich sałatek, szybka w przygotowaniu, wymagająca niewielu składników, będąca kombinacją smaków słodko-kwaśnych. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu na śniadanie, przekąskę, lunch lub kolację.