KobiecePorady.pl

Charlotte z krewetek królewskich, ananasa, mango, marchewki w towarzystwie wędzonego łososia i sałaty

A może przygotujecie na stół świąteczny coś z kuchni francuskiej, proponuję Wam danie zainspirowane przepisem jednego z szefów kuchni kuchni pięknego regionu Owernii, Gilles’a Bettiol. Wspaniały efekt i smak gwarantowane!

Smaki Francji -

Powiązane artykuły

  • Kasztanowy deser z mlekiem i cynamonem

    Kasztany to jeden z symboli jesieni, a we Francji pieczone kasztany to prawdziwa instytucja, ich subtelnemu, delikatnie słodkiemu smakowi trudno się oprzeć. W Polsce może nieco trudniej jest dostać kasztany jadalne, ale jeśli takie znajdziecie, to zachęcam Was do przygotowania ich w różnej postaci, np. pieczonych w piekarniku czy jako deser z mlekiem i cynamonem, na który przepis podaję Wam poniżej. Z kasztanów można też przyrządzić smaczne zupy-kremy, np w połączeniu z grzybami smakują rewelacyjnie.Wyborne są też konfitury z kasztanów, glazurowane kasztany oraz desery i ciasta z dodatkiem kasztanów. Na wigilijny stół podaje się również tradycyjnie we Francji pieczoną gęś z kasztanami. Jeśli zdecydujecie się na przygotowanie kasztanów pieczonych w piekarniku, to warto wiedzieć, że przed upieczeniem kasztanów należy je umyć i osuszyć, a następnie wykonać nacięcia w kształcie krzyża po wypukłej stronie.Następnie należy umieścić je w gotującej wodzie na około kwadrans, co skróci czas pieczenia, a wreszcie ułożyc na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni, i piec przez około 15 minut. Podajemy je jeszcze gorące – kasztany pieczone są wtedy najsmaczniejsze.

  • Carpaccio z owoców kaki i jarmużu

    Kolorowa, oryginalna sałatka owocowo-warzywna na jesień, idealna dla wegan i wegetarian oraz wszystkich miłośników wszelkich sałatek, szybka w przygotowaniu, wymagająca niewielu składników, będąca kombinacją smaków słodko-kwaśnych. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu na śniadanie, przekąskę, lunch lub kolację.

  • Makrela z jabłkami, porem i rozmarynem w sosie sojowo-miodowym

    Ten przepis na makrelę marynowaną w sosie sojowo-balsamiczno-miodowym, podaną na smażonych jabłkach i porach z dodatkiem rozmarynu jest moją propozycją dania na świąteczny stół. Niezwykle aromatyczne i smaczne danie, zwłaszcza jeśli lubicie smaki słodko-słone. Życzę Wam pięknych Świąt Bożego Narodzenia !

  • Sałatka z melona i owoców leśnych z estragonem

    Na koniec lata proponuję Wam jeszcze jeden przepis na lekki deser z owocami : sałatkę owocową skomponowaną z jeżyn, malin, truskawek, melona i winogron z nutą estragonu i dodatkiem syropu z agawy.