Przygotowanie: 15 min.
Porcja dla 4 osób:
● 4 owoce kaki
● 4 łodygi jarmużu
● 4 szalotki
● 2 limonki bio
● 2 garści orzeszków piniowych
● 2 garści rodzynków sułtańskich
● lub 1 świeża papryczka piquillo (odmiana papryczki chili) lub 2 marynowane papryczki
● oliwa z oliwek
● kwiat soli, pieprz
Przygotowanie:
Umyj owoce kaki i pokrój je w cienkie plasterki przy pomocy mandoliny do krojenia warzyw i owoców lub dobrze zaostrzonego noża. Ułóż plasterki kaki na talerzu.
Jarmuż umyj, usuń twarde środkowe łodygi i poszatkuj listki. Szalotki obierz i drobno posiekaj. W misce wymieszaj pokrojone listki jarmużu, szalotki, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, sok i skórkę otartą z limonek. Odstaw do zamarynowania na około pół godziny.
Dodaj orzeszki piniowe i rodzynki.
Wyłóż sałatkę z jarmużu na carpaccio z kaki. Dodaj drobno posiekaną papryczkę piquillo (ilość wedle uznania, doradzam na początek niewielką ilość, chyba, że lubisz ostre smaki).