Kolorowa, oryginalna sałatka owocowo-warzywna na jesień, idealna dla wegan i wegetarian oraz wszystkich miłośników wszelkich sałatek, szybka w przygotowaniu, wymagająca niewielu składników, będąca kombinacją smaków słodko-kwaśnych. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu na śniadanie, przekąskę, lunch lub kolację.

https://smakifrancji.blogspot.com/2024/11/carpaccio-z-owocow-kaki-i-jarmuzu.html
Przygotowanie: 15 min.
Porcja dla 4 osób:
● 4 owoce kaki
● 4 łodygi jarmużu
● 4 szalotki
● 2 limonki bio
● 2 garści orzeszków piniowych
● 2 garści rodzynków sułtańskich
● lub 1 świeża papryczka piquillo (odmiana papryczki chili) lub 2 marynowane papryczki
● oliwa z oliwek
● kwiat soli, pieprz
Przygotowanie:
Umyj owoce kaki i pokrój je w cienkie plasterki przy pomocy mandoliny do krojenia warzyw i owoców lub dobrze zaostrzonego noża. Ułóż plasterki kaki na talerzu.
Jarmuż umyj, usuń twarde środkowe łodygi i poszatkuj listki. Szalotki obierz i drobno posiekaj. W misce wymieszaj pokrojone listki jarmużu, szalotki, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, sok i skórkę otartą z limonek. Odstaw do zamarynowania na około pół godziny.
Dodaj orzeszki piniowe i rodzynki.
Wyłóż sałatkę z jarmużu na carpaccio z kaki. Dodaj drobno posiekaną papryczkę piquillo (ilość wedle uznania, doradzam na początek niewielką ilość, chyba, że lubisz ostre smaki).
Powiązane artykuły
-
Smażona sałata rzymska z czerwoną cebulką
Sałata rzymska dzięki swojej wszechstronności prawie zawsze znajduje się w mojej lodówce. Surową można wykorzystać w wrapach z kapusty rzymskiej, a lekko sparzoną w gołąbkach. Dziś kolejny sposób na naszą sałatę! Szybko podsmażona na patelni z czerwoną cebulką smakuje wyśmienicie. W mniej niż 15 minut sałatka ląduje na naszym talerzu, jest to więc idealne danie (lub dodatek) dla zabieganych :)
-
Wykwintna sałatka z buraczków z cykorią i orzechami
Tę sałatkę na pewno polubią wszystkie weganie i wegetarianie oraz wszystkie osoby lubiące zdrowe sałatki i oczywiście czerwone buraczki. Jest prosta a zarazem wykwintna, podana z uprażonymi pestkami dyni, orzechami włoskimi oraz delikatnym dipem buraczkowo-pomarańczowym. Możecie ją również podać na wielkanocny stół. Przygotowując ją zainspirowałam się przepisem znanego francuskiego szefa kuchni Régisa Marcona, którego restauracja posiada trzy gwiazdki Michelin.
-
Gnocchi z gorgonzolą, gruszką i karmelizowanymi orzechami pekan
Oryginalne, wykwintne jesienne danie z gruszką, makaronem gnocchi i karmelizowanymi orzechami pekan. Idealne dla miłośników kuchni wegetariańskiej. Do jego przygotowania możecie użyć gotowe kluseczki gnocchi lub przygotować je sami.
-
Sałatka z batatów i pomarańczy
Moja propozycja na dzisiaj to kolorowa, smaczna i witaminowa sałatka, która doda Wam energii i otuchy w tym trudnym okresie. Życzę Wam wszytkim dużo zdrowia!
Smaki Francji
Sałatka z batatów i pomarańczy 2020-06-17 07:51:28 2020-04-19 13:57:04