Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 30 min.
Porcja dla 4 osób:
● 3 kg małży
● 5 pomidorów
● 2 białe części pora
● 2 cebule
● 1 ząbek czosnku
● połowa małego fenkuła
● ½ pęczka natki pietruszki
● 30 cl białego wytrawnego wina
● 1 doza safranu
● 4-5 gałązek tymianku
● 4 łyżki oliwy oliwek
● 15 cl śmietany kremówki
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Oczyść małże pod bieżącą wodą. Wstaw do dużego garnka, wlej wino, dodaj obraną i drobno poszatkowaną cebulę, natkę pietruszki i drobno pokrojony fenkuł. Przykryj i gotuj przez około 5 minut na mocnym ogniu, aż małże się otworzą.
Odcedź małże, zachowując płyn z gotowania, przecedź go i odstaw.
Obierz i poszatkuj pozostałą cebulę i czosnek. Białe części pora dokładnie umyj i pokrój bardzo drobno. Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni, dodaj czosnek i cebulę, podsmaż lekko, mieszając, wrzuć pora, pokrojone w kostkę pomidory, listki tymianku i szafran. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj płyn z gotowania małży. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, na koniec domieszaj śmietanę. Dodaj małże, podgrzewaj jeszcze kilka minut. Podaj niezwłocznie zupę samą lub np. z tostowanym chlebem lub ryżem.