Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 30 min.
Chłodzenie: 6 godz.
Porcja dla około 8 osób:
● 375 g malin
● 500 g mascarpone
● 90 g łuskanych niesolonych pistacji
● 6 jajek
● 220 g cukru pudru
Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij w misce z 200 g cukru do białości. Domieszaj serek mascarpone, ubijaj jeszcze przez kilka minut, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Białka ubij na sztywno, dodając szczyptę soli, po czym delikatnie połącz przy pomocy szpatułki z masą z mascarpone i żółtkami. Pistacje rozgnieć lub posiekaj.
Maliny umyj i osusz.
Keksówkę wyłóż folią żywnościową.
Na dnie ułóż 125 g malin i 30 g pistacji, i wlej połowę kremu. Następnie wyłóż 125 g malin i 30 g pistacji i wlej pozostałą część kremu.
Zawiń folię do środka, przykrywając nią deser, i wstaw na minimum 6 godzin do zamrażarki.
Wyjmij deser z zamrażarki i zdejmij z niego folię, układając go najlepiej na podłużnym talerzu 20-30 minut przed podaniem. Udekoruj pozostałymi malinami i pistacjami.
Posyp resztą cukru pudru (opcjonalnie).
Do krojenia deseru użyj noża zanurzonego uprzednio w gorącej wodzie.