Przepisy kulinarne
Mam dla Was dzisiaj zupełnie prosty przepis na pyszny keks z łososiem -świeżym i wędzonym, z dodatkiem koperku, który możecie podać na różne okazje, jako przekąskę na letnie przyjęcie, piknik, czy urodzinową imprezę. A podany z zieloną sałatą doprawioną winegretem, z dodatkiem pomidorków koktajlowych, może stanowić samodzielne lekkie danie na lato.
Przepisy kulinarne
Mam dla Was dzisiaj zupełnie prosty przepis na pyszny keks z łososiem -świeżym i wędzonym, z dodatkiem koperku, który możecie podać na różne okazje, jako przekąskę na letnie przyjęcie, piknik, czy urodzinową imprezę. A podany z zieloną sałatą doprawioną winegretem, z dodatkiem pomidorków koktajlowych, może stanowić samodzielne lekkie danie na lato.
Przepisy kulinarne
Mam dla Was dzisiaj zupełnie prosty przepis na pyszny keks z łososiem -świeżym i wędzonym, z dodatkiem koperku, który możecie podać na różne okazje, jako przekąskę na letnie przyjęcie, piknik, czy urodzinową imprezę. A podany z zieloną sałatą doprawioną winegretem, z dodatkiem pomidorków koktajlowych, może stanowić samodzielne lekkie danie na lato.
Przepisy kulinarne
Kasztany to jeden z symboli jesieni, a we Francji pieczone kasztany to prawdziwa instytucja, ich subtelnemu, delikatnie słodkiemu smakowi trudno się oprzeć. W Polsce może nieco trudniej jest dostać kasztany jadalne, ale jeśli takie znajdziecie, to zachęcam Was do przygotowania ich w różnej postaci, np. pieczonych w piekarniku czy jako deser z mlekiem i cynamonem, na który przepis podaję Wam poniżej.
Z kasztanów można też przyrządzić smaczne zupy-kremy, np w połączeniu z grzybami smakują rewelacyjnie.Wyborne są też konfitury z kasztanów, glazurowane kasztany oraz desery i ciasta z dodatkiem kasztanów. Na wigilijny stół podaje się również tradycyjnie we Francji pieczoną gęś z kasztanami.
Jeśli zdecydujecie się na przygotowanie kasztanów pieczonych w piekarniku, to warto wiedzieć, że przed upieczeniem kasztanów należy je umyć i osuszyć, a następnie wykonać nacięcia w kształcie krzyża po wypukłej stronie.Następnie należy umieścić je w gotującej wodzie na około kwadrans, co skróci czas pieczenia, a wreszcie ułożyc na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni, i piec przez około 15 minut. Podajemy je jeszcze gorące – kasztany pieczone są wtedy najsmaczniejsze.