Przygotowanie : 20 min.
Gotowanie: 15 min.
Porcja dla 6 osób:
● 600 g zielonej fasolki
● 12 świeżych moreli
● sok z 1 cytryny
● garść rukoli (lub mieszanki młodych listków)
● 2 opakowania mozzarelli (250 g)
● ½ pęczka ziół (wedle uznania: bazylii, szczypiorku -opcjonalnie)
● 6 łyżek oliwy z oliwek
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę umyj, osusz, poodcinaj końce z obu stron, usuń nitkowate włókna i ugotuj około 15 minut na parze lub w osolonym wrzątku.
Po ugotowaniu przelej zimną wodą, pozostaw do ostudzenia.
Morele przetnij na pół, usuń pestki i podsmaż przez 5 minut na patelni z 1-2 łyżkami oliwy z oliwek.
Sok wyciśnięty z cytryny wymieszaj z resztą oliwy, dodaj sól i pieprz.
Mozzarellę pokrój na plasterki. Zioła drobno poszatkuj.
Ułóż wszystkie składniki na 6 talerzach, polej dressingiem i podaj.