Przygotowanie : 15 min.
Pieczenie: 25 min.
Porcja dla 4 osób:
● 150 g gorzkiej czekolady deserowej
● 100 g wyłuskanych orzechów włoskich+około 10 do dekoracji
● 50 g orzechów pekan
● 180 g masła
● 3 jajka
● 80 g mąki T55
● 100 g cukru
● 1 szczypta soli
Przygotowanie :
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej.*
Orzechy rozgnieć o lub posiekaj na mniejsze kawałki. Na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia ułóż rozgniecione orzechy i upraż je przez kilka minut w rozgrzanym piekarniku, uważając, by się nie przypaliły.
W misce ubij trzepaczką jajka z cukrem. Domieszaj rozpuszczoną czekoladę z masłem. Dodaj mąkę, sól i orzechy. Dokładnie wymieszaj całość. Przełóż masę do wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Posyp orzechami. Wstaw do piekarnika na około 20 minut. Pozostaw do ostudzenia i pokrój na kwadratowe kawałki przed podaniem.
*Umieszczając aluminiową miskę z czekoladą i masłem nad gotującą wodą, tak, aby dno miski nie dotykało wody.