KobiecePorady.pl

Orzechowe brownie

Dziś mam dla Was przepis na proste brownie z orzechami włoskimi i pekan, do herbaty i kawy, na podwieczorek lub na śniadanie. Zapraszam do skorzystania z przepisu !

Smaki Francji -

Powiązane artykuły

  • Wegańska terrina z trzech warzyw

    Dziś proponuję Wam przepis na kolorową terrinę z kalafiora, marchewki i szpinaku, która może być również dodatkiem do mięsa lub ryby, albo stanowić samodzielne danie wegańskie- wybór należy do Was.

  • Brioche perdue czyli odzyskana brioszka z mandarynkami

    Prosty, niezwykle smaczny deser, który można przygotować z czerstwej lub nieco suchej brioszki, chałki lub chleba, z owocami sezonowymi, zimą np z mandarynkami lub jabłkami, latem z owocami leśnymi , malinami, truskawkami, poziomkami, podany dodatkowo z gałką lodów. Można go podać na śniadanie, deser, podwieczorek, do herbaty.To jeden z moich ulubionych deserów, do którego przygotowania można wykorzystać właśnie czerstwy chleb czy chałkę, jak również owoce, które akurat mamy w domu. Podaję Wam dwie wersje tego deseru, klasyczną, jak również wegańską.

  • Sałatka z orkiszu z wędzonym pstrągiem i cytrusami

    Ta kolorowa, orzeźwiająca, lekka, pełna witamin i szybka w przygotowaniu sałatka na pewno przypadnie do gustu zwolennikom zdrowego jedzenia. Ziarna orkiszu niegdyś zapomniane, obecnie wracają do łask i cieszą się coraz większą popularnością i nie bez powodu, bo orkisz jest wyjątkowym rodzajem zboża, posiadającym wiele dobroczynnych właściwości, zawierającym w sobie całe bogactwo dobroczynnych substancji : białka, skrobi, fosforu, magnezu, potasu, beta-kartoneu, witamin A, witamin z grupy B, C, D, E, K, jak również minerałów i dużo błonnika. Ma także działanie antynowotworowe, jest dobrze trawiony i przyswajany przez organizm, poprawia pracę układu immunologicznego. To tylko niektóre z jego zalet i właściwości odżywczych, sprawiającyh, że na długo dodaje energii. Orkisz zawiera gluten, ale jego struktura jest inna niż wprzypadku żyta lub pszenicy, co sprawia, że jest lepiej tolerowany przez osoby z nadwrażliwością pokarmów. A zatem namawiam was to zakupienia i spróbowania ziaren orkiszu, ja zakupiłam je u lokalnego producenta i to w postaci drobnego ziarna, ale obawiam się, że możecie mieć problem z jego znalezieniem, więc myślę, że normalne ziarno orkiszu wystarczy.

  • Makrela z jabłkami, porem i rozmarynem w sosie sojowo-miodowym

    Ten przepis na makrelę marynowaną w sosie sojowo-balsamiczno-miodowym, podaną na smażonych jabłkach i porach z dodatkiem rozmarynu jest moją propozycją dania na świąteczny stół. Niezwykle aromatyczne i smaczne danie, zwłaszcza jeśli lubicie smaki słodko-słone. Życzę Wam pięknych Świąt Bożego Narodzenia !