Przygotowanie: 15 min.
Chłodzenie: 4 godz.
Porcja dla 4 osób:
● 250 g malin
● 2 dojrzałe mango
● 80 cl mleka kokosowego (lub mleka migdałowego niesłodzonego)
● 80 g nasion chia
● 1 łyżka pestek dyni
● około 3 łyżki syropu z agawy (wedle uznania)
Przygotowanie:
Wymieszaj dokładnie przy pomocy trzepaczki nasiona chia z mleczkiem kokosowym lub migdałowym i odstaw na kilka godzin (lub na całą noc) do schłodzenia, w międzyczasie zamieszaj jeszcze dwa lub trzy razy całość.
Przed podaniem, zmiksuj mango i rozgnieć widelcem maliny do konsystencji purée, odłóż kilka malin do dekoracji.
Wypełnij szklaneczki lub szklane pucharki, na przemian warstwą puddingu z nasion chia i purée z owoców. Wstaw do lodówki do momentu podania.
Tuż przed podaniem udekoruj całymi malinami i pestkami dyni, najlepiej uprażonymi przez kilka minut na suchej patelni.