Przygotowanie: 15 min.
Porcja dla 4 osób:
● kawałek arbuza 400 g
● 125 g truskawek
● 12 rzodkiewek
● 12 pomidorków koktajlowych
● 16 kulek mozzarelli
● 125 g mieszanki sałat
● 4 gałązki mięty
● 4 gałązki bazylii
● 5 cl oliwy z oliwek
● 2 łyżki octu balsamicznego
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyj pomidorki koktajlowe i truskawki. Przekrój pomidorki na pół i truskawki na talarki. Rzodkiewki umyj, odetnij końcówki i pokrój w cienkie plasterki.
Z arbuza okrój zieloną skórkę i pokrój miąższ w kostkę.
Umytą mieszankę sałat ułóż na dużym półmisku (lub na talerzach), ułóż na wierzchu pomidorki koktajlowe, rzodkiewki, truskawki i kulki mozzarelli. Dodaj listki mięty i bazylii.
Wymieszaj ocet balsamiczny z oliwą, domieszaj sól i pieprz. Polej sałatkę sosem winegret.