Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 15 min.
Porcja dla 4 osób:
● 600 g świeżej zielonej fasolki
● 6 pieczarek
● 2 młode cebulki
● 150 g świeżych malin
● 1 cytryna
● 30 g migdałów
● 2 łyżki pestek słonecznika
● 2 łyżki musztardy (Dijon)
● 2 łyżki octu malinowego
● 5 cl oleju z orzechów laskowych
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Odetnij końcówki fasolki. Ugotuj ją na parze lub wrzuć do gotującej osolonej wody i gotuj przez około 15 minut. Sałatka powinna pozostać lekko chrupiąca, ale dobrze ugotowana. Odcedź i przepłucz zimną wodą.
W międzyczasie umyj cebulki i drobno poszatkuj. Pieczarki umyj, odetnij nóżki i pokrój w cienkie plasterki. Skrop je cytryną, aby nie ściemniały.
Migdały i pestki słonecznika upraż przez 3 minuty na suchej patelni, mieszając, aby się nie przypaliły. Migdały posiekaj grubo nożem.
Przygotuj winegret. Wymieszaj musztardę, kilka malin i ocet malinowy, wlewaj powoli olej, ubijając sos widelcem.
Fasolkę umieść w misce, dodaj pieczarki, cebulkę, maliny, migdały i pestki słonecznika, wlej winegret, posól, popieprz, delikatnie wymieszaj całość i podaj. Możesz również podać sałatkę bezpośrednio na talerzach.