Tym razem proponuję Wam przepis na zdrowy chleb gryczany z dodatkiem nasion lnu, chia, pestek dyni i słonecznika oraz orzechów laskowych. Bezglutenowy, o niskim indeksie glikemicznym, ten chlebek jest źródłem zdrowych tłuszczów, błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy E, magnezu, cynku, białka. To również idealny chlebek na stół wielkanocny!
A zatem zapraszam do skorzystania z przepisu wszystkich, którzy miłośników zdrowego odżywiania.

smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 10 min.
Pieczenie: 1godz.
Składniki na 1 chleb:
● 150 g płatków gryczanych lub mąki gryczanej
● 100 g mielonych migdałów
● 30 g błonnika w proszku
● 1 łyżeczka soli
● 400 g wody
● 5 cl oliwy z oliwek
● 70 g nasion lnu złotego
● 70 g pestek słonecznika
● 70 g pestek dyni
● 25 g nasion chia
● 50 g rozgniecionych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie suche składniki, wraz z nasionami, a następnie doddaj wodę i oliwę. Wymieszaj dokładnie całość, wyrabiając przez kilka sekund ciasto rękami. Ciasto powinno być gęste i się kleić. (w razie potrzeby dodaj odrobinę wody)
Przełóż ciasto do keksówki o długości 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Po upływie 30 minut, przewróć ciasto na drugą stronę i piecz jeszcze około 20- 30 minut.
Powiązane artykuły
-
Wegański humus z cieciorki i rzodkiewki
Idealna wegańska pasta do chleba, zdrowa i smaczna. Jej podstawowym składnikiem jest cieciorka (ciecierzyca), dodatkowo wzbogacona o pastę tahini, pastę z ziaren sezamu, który zawiera mnóstwo łatwo przyswajalnego wapnia, dużo cenniejszego od tego, które znajduje się w mleku lub nabiale. Rzodkiewka, czosnek i kumin, ułatwiający trawienie, uzupełniają tę zdrową kompozycję. Możecie z powodzeniem podać tę pastę na wielkanocne śniadanie.
-
Hummus z warzywami w wersji kolorowej
Przepisy na hummus z warzywami w wersji kolorowej
-
Kokosowo-czekoladowe placki z kremem czekoladowym
Dawno nie jadłam placków więc czas to zmienić! Korzystając z wolnego poranka usmażyłam pyszne, podwójnie czekoladowe placuszki białkowo-tłuszczowe. Świetnie smakują solo jak i z owocami :)
-
Wegańskie jajka, czyli pasta (bez)jajeczna w kalarepie i cebuli
Przepis na wegańskie jajka, czyli pasta jajeczna w kalarepie i cebuli.
Smaki Francji
Wegańskie jajka, czyli pasta (bez)jajeczna w kalarepie i cebuli 2017-02-27 07:15:15 2017-02-24 15:25:42