Idealna wegańska pasta do chleba, zdrowa i smaczna. Jej podstawowym składnikiem jest cieciorka (ciecierzyca), dodatkowo wzbogacona o pastę tahini, pastę z ziaren sezamu, który zawiera mnóstwo łatwo przyswajalnego wapnia, dużo cenniejszego od tego, które znajduje się w mleku lub nabiale. Rzodkiewka, czosnek i kumin, ułatwiający trawienie, uzupełniają tę zdrową kompozycję. Możecie z powodzeniem podać tę pastę na wielkanocne śniadanie.
smakifrancji.blogspot.fr
Przygotowanie: 20 min.
Chłodzenie: 1 godz.
Dla 6 osób:
● 1 puszka ciecierzycy (240 g)*
● 1 mały pęczek rzodkiewki
● 1 nieduża cytryna
● 1 ząbek czosnku
● szczypta pieprzu Cayenne (opcjonalnie)
● 3 łyżki pasty tahini (pasty z ziaren sezamu)* *
● ½- 1 łyżeczka mielonego kuminu
● 3 łyżki oliwy z oliwek
● sól
Przygotowanie :
Z puszki ciecierzycy odlej zalewę, odłóż na bok kilka łyżek zalewy, posłużą do przygotowania humusu. Cieciorkę opłucz i odcedź.
Wyciśnij sok z cytryny. Czosnek obierz i przepuść przez praskę. Ciecierzycę zmiksuj do konsystencji purée, domieszaj pastę tahini, mielony kumin, sok z cytryny, czosnek. Dodaj oliwę z oliwek i kilka łyżek zalewy z ciecierzycy, zmiksuj na nowo całość, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (w razie potrzeby dodaj odrobinę oliwy lub/i zalewy z cieciorki). Zmiksuj na nowo, dopraw do smaku pieprzem kajeńskim i solą. Wstaw na około godzinę do lodówki.
Tuż przed podaniem, umyj i osusz rzodkiewkę, pokrój ją na cienkie plasterki, i wymieszaj z humusem. Podawaj humus z chlebem, bagietką lub chlebkiem pita.
*Humus możesz oczywiście przygotować z suchej, ugotowanej cieciorki, podczas gotowania nie zapomnij dodać odrobiny sody oczyszczonej (ok.1/2 łyżeczki), która ułatwi trawienie. Nie dodawaj natomiast soli, która sprawi, że ziarna ciecierzycy będą twarde.
**Pastę tahini znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością, można ją również przygotować samemu.
*** Liście rzodkiewki mogą posłużyć do przygotowania smacznego pesto, drobno posiekane i wymieszane z czosnkiem, posiekanymi niesolonymi pistacjami, oliwą z oliwek i np. serem pecorino.
Powiązane artykuły
-
Przepis na tatara z pomidorów i awokado
Ta prosta i efektowna sałatka na pewno zachwyci Waszych gości, moi zawsze bardzo ją lubią. Taką sałatkę możecie również z powodzeniem zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. A ładnie podana będzie doskonałą przekąską na imprezę. Jest zdrowa, odżywcza, pełna witamin, których nie brakuje w poszczególnych jej składnikach!
-
Smażona sałata rzymska z czerwoną cebulką
Sałata rzymska dzięki swojej wszechstronności prawie zawsze znajduje się w mojej lodówce. Surową można wykorzystać w wrapach z kapusty rzymskiej, a lekko sparzoną w gołąbkach. Dziś kolejny sposób na naszą sałatę! Szybko podsmażona na patelni z czerwoną cebulką smakuje wyśmienicie. W mniej niż 15 minut sałatka ląduje na naszym talerzu, jest to więc idealne danie (lub dodatek) dla zabieganych :)
-
Wykwintna sałatka z buraczków z cykorią i orzechami
Tę sałatkę na pewno polubią wszystkie weganie i wegetarianie oraz wszystkie osoby lubiące zdrowe sałatki i oczywiście czerwone buraczki. Jest prosta a zarazem wykwintna, podana z uprażonymi pestkami dyni, orzechami włoskimi oraz delikatnym dipem buraczkowo-pomarańczowym. Możecie ją również podać na wielkanocny stół. Przygotowując ją zainspirowałam się przepisem znanego francuskiego szefa kuchni Régisa Marcona, którego restauracja posiada trzy gwiazdki Michelin.
-
Hummus z warzywami w wersji kolorowej
Przepisy na hummus z warzywami w wersji kolorowej
Smaki Francji
Hummus z warzywami w wersji kolorowej 2016-11-24 08:29:28 2016-11-23 16:51:58