Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 35 min.
Porcja dla 4 osób:
● około 12 zielonych szparagów
● 3 małe cebulki dymki
● 1 opakowanie ciasta francuskiego
● 2 jajka
● 25 cl śmietany kremówki
● 50 g startego parmezanu
● 50 g tartego sera typu Gruyère
● 1 łyżka musztardy Dijon
● 2 łyżki oliwy z oliwek
● sól, pieprz
● 2 szczypty pieprzu Cayenne (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cebulkę dymkę umyj i pokrój na połówki lub ćwiartki. Podsmaż 5 minut rozgrzanej patelni, na oliwie, mieszając od czasu do czasu.
W misce ubij jajka ze śmietaną, musztardą, serem i parmezanem. Posól, popieprz. Dodaj 2-3 szczypty pieprzu Cayenne (opcjonalnie).
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Rozwiń ciasto i wyłóż nim formę do tarty.
Wyłóż ciastem formę do tarty, starannie dociskając je do brzegów formy, i ścinając nożem ciasto wystające ponad krawędź. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, spód i boki ciasta przykryj dużym kołem wyciętym z papieru do pieczenia tak, aby papier wystawał 1 cm ponad brzeg formy. Na papier wysyp fasolę lub szklane kulki, żeby ciasto nie wyrosło i się nie zniekształciło. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 min, aż ciasto nabierze lekko złotego koloru. Wyjmij z piekarnika, ostudź.
Na podpieczony spód tarty wylej mieszaninę z jajkami, śmietaną i serem, a następnie ułóż na wierzchu szparagi i cebulkę. Wstaw do piekarnika na około 35 minut. Podaj na ciepło.