Z czego składa się ten wyjątkowy materiał siewny?
Zawiera : Jedna (28 g) porcja nasion Chia zawiera: 11 g błonnika; 4 gramów białka; 9 g tłuszczu (z czego 5 to Omega-3); 18% RDA wapnia; 30% RDA manganu; 30% RDA magnezu i 27% RDA fosforu. Zawierają one również potas, cynk, witaminy B1 (tiaminy), witamina B2, witamina B3 (i niacynę).
Jak widzimy, nasiona Chia zawierają wysoki procent błonnika, białka i kwasy tłuszczowe omega-3. Nasiona Chia mają 40% włókna w masie, a to sprawia, że są jednym z najlepszych źródeł błonnika na świecie. Wagowo mają około 14% białka, który jest wysoki w porównaniu z innymi roślinami.
Właściwości i korzyści ze spożywania nasion chia:
1. Wspomaganie trawienia
Składnik ten o wysokiej zawartości włókna, pomaga w prawidłowym działaniu jelit. Gdy są one regularnie spożywane, nasiona chia tworzą w żołądku substancję podobną do żelatyny. Dzieje się tak dzięki rozpuszczalnemu błonnikowi znajdującego się w nasionach. Ma to na celu działanie jako prebiotyk, który sprzyja wzrostowi innych probiotyków w jelicie. Te korzystne właściwości nasion chia sprawią, że będziesz czuć się lekko na żołądku.
Evgeny Bakharev @ shutterstock.com
2. Zdrowe serce
Badania wykazały, że dieta, która zawiera nasiona chia, białko sojowe, owies i nopal, może obniżyć poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów, zwiększyć stężenia ”zdrowego” cholesterolu HDL i zmniejszenie stanu zapalnego. Nasiona chia powinny być jednym z elementów diety, która pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego serca.
3. Zwalczanie cukrzycy
Nasiona Chia są bogate w kwas alfa-linolenowy i błonnika, który może być pomocny w zapobieganiu zaburzeń metabolicznych (jak dyslipidemia - nadmiernego tłuszczu we krwi - i oporność na insulinę). Takie zaburzenia metaboliczne mogą być częścią przyczyn cukrzycy. Badania, które zostały opublikowane w British Journal of Nutrition wykazały, że nasiona chia, mogą zatrzymać cukrzycę, a nawet ją odwrócić.
4. Więcej energii
Ostatnie badania wykazały, że jedzenie nasion chia może pomóc zwiększyć wydajność ćwiczeń. Korzystanie z nasion chia było wykorzystywane już przez Azteków i Majów do zwiększania wydajności żywności.
5. Mocne kości
Jedna uncja nasion chia zawiera 18% zalecanej dziennej ilości wapnia. Wapno pomaga w utrzymaniu wytrzymałości kości i masy, a zatem ma podstawowe znaczenie dla zdrowia kości. Bor jest kolejnym istotnym składnikiem odżywczym dla zdrowia kości, znajduje się również w Chia. Bor pomaga w metabolizmie wapnia, manganu, fosforu i magnezu, z których wszystkie są niezbędne do wzrostu zdrowych kości.
Charnsit Ramyarupa @ 123rf.com