Przygotowanie: 15 min.
Pieczenie: ok.1godz 30
Dla 4-6 osób
Składniki:
● 4 bakłażany
● 6 dużych dojrzałych (ale niezbyt miękkich) pomidorów
● 2 cebule
● 2 ząbki czosnku
● oliwa z oliwek
● 2 gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie)
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Bakłażany umyj i osusz, ponacinaj je wzdłuż na plastry o grubości ok. 1 cm, pozostawiając ogonek i nie rozcinając ich do końca, i rozchyl je jak wachlarz.
Umyte i osuszone pomidory pokrój w plasterki grubości ok.1/2 cm i posól.
Plasterki pomidorów włóż we wgłębienia wachlarza.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 210°C.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie talarki.
Do dużego naczynia żaroodpornego wlej kilka łyżek oliwy.
Czosnek obierz i przepuść przez praskę, przełóż do naczynia żaroodpornego, ułóż na dnie połowę krążków cebuli, posól, popieprz, wymieszaj całość.
Bakłażanowe wachlarze ułóż w naczyniu żaroodpornym ciasno jeden przy drugim, wyłóż na nie resztę cebuli, posyp posieaknym tymiankiem, oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz, regularnie polewając sokiem z pieczenia (możesz dodać niewielką ilość wody) przez około 1godz 30: bakłażany muszą być miękkie, i nie mogą się przypalić (możesz je przykryć folią aluminiową). Podawaj na gorąco lub lekko przestudzone, albo na zimno.