Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 min.
Składniki:
● 12 kwiatów cuknii
● 1 białko jajka
● 75 g mąki pszennej
● 2 szczypty proszku do pieczenia
● ok.120 ml wody gazowanej
● Oliwa z oliwek (lub inna, do smażenia)
Przygotowanie:
Kwiaty cukinii delikatnie oczyść. W misce wymieszaj mąkę, 2 szczypty proszku do pieczenia i 2 szczypty soli. Domieszaj 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1 białko i dodawaj stopniowo, mieszając trzepaczką, około 120 ml wody gazowanej, aż do uzyskania konsystencji dość gęstego ciasta naleśnikowego.
Zanurzaj w cieście pojedyncze kwiaty cukinii. Smaż na rozgrzanym oleju, po czym osącz na papierowym ręczniku.
Dopraw do smaku solą, pieprzem lub innymi przyprawami np curry lub pieprzem Cayenne.
Możesz również faszerować kwiaty cukini ricottą wymieszaną ze startym parmezanem (ok. 180 g ricotty i 30 g parmezanu).