KobiecePorady.pl

5 smacznych potraw z dyni, które smakują wyśmienicie

Jesienną porą nie ma nic lepszego od rozgrzewającej potrawy z dyni. Jest to cudowny produkt, który posiada wiele zastosowań. Obecnie znaleźć można setki inspiracji, które nakłaniają nas do robienia z dyni praktycznie każdej znanej nam potrawy. My wybraliśmy te najlepsze propozycje. Oto one!

Kamila -

Powiązane artykuły

  • Zdrowe frytki z tofu

    Dla miłośników kuchni wegetariańskiej mam dzisiaj przepis na zdrowe frytki z tofu z dodatkiem migdałów, orzechów laskowych oraz przypraw, są chrupiące i smaczne i będą urozmaiceniem w codziennym jadłospisie.

  • Zdrowe frytki z tofu

    Dla miłośników kuchni wegetariańskiej mam dzisiaj przepis na zdrowe frytki z tofu z dodatkiem migdałów, orzechów laskowych oraz przypraw, są chrupiące i smaczne i będą urozmaiceniem w codziennym jadłospisie.

  • Fajitas z kurczakiem i guacamole

    Fajitas z kurczakiem i guacamole doskonale sprawdzą się na letnie przyjęcie w ogrodzie, to typowe danie kuchni meksykańskiej i tex-mex umili Wam również wieczór przed telewizorem, jeśli wolicie schronić się przed upałami w domu. Zwolennicy kuchni wegetariańskiej mogą przyrządzić fajitas tylko z warzywami, będą równie smaczne.

  • Charlotte malinowa

    Charlotte to stosunkowo szybki w przygotowaniu, efektowny deser, który można podać na każdą okazję. Jest to jeden z najle Charlotte jest jednym z najpopularniejszych francuskich deserów, mimo iż pochodzi z Anglii. Stworzony w XIX wieku na cześć niemieckiej księżniczki, królowej Anglii Zofi Charlotty Mecklenburg-Strelitz, żony Jerzego III, ten smakowity deser był pierwotnie przyrządzany ze słodkiego chleba, przypominającego współczesny chleb tostowy, na którym układano mus z jabłek, gruszek lub śliwek. Pieczona w piekarniku charlotte była podawana na gorąco. Dzisiejsza wersja charlotte została wymyślona w 1800 roku przez francuskiego cukiernika Antoine’a Carême’a. Stworzył on własną wersję angielskiego specjału, zastępując słodki chleb długimi biszkoptami, i wypełniając charlotte kremem bawarskim. Nowa wersja deseru została nazwana „charlotte parisienne” (charlotte paryska), a następnie zostało przemianowana na „charlotte russe” (charlotte rosyjską), ponieważ francuski cukiernik pracował również na dworze rosyjskiego cara Aleksandra I. Dziś charlotte jest przyrządzana z różnego rodzaju owocami i podawana na zimno. Sposób jej przygotowania jest prosty: formę na ciasto (jej boki i opcjonalnie spód) wykłada się długimi, namoczonymi w syropie z dodatkiem alkoholu. W środku formy umieszczony zostaje mus z owoców, najczęściej truskawek, malin lub gruszek. Mus i biszkopty można układać na przemian warstwami. Istnieją również inne warianty charlotte np. z musem czekoladowym. Do przygotowania charlotte można użyć gotowych biszkoptów typu „lady fingers”, ale uważam, że z francuskimi biszkoptami „à la cuillère” smakuje znacznie lepiejpszych deserów, jakie znam, wyjątkowo delikatny i lekki, niezbyt słodki i naprawdę pyszny.