Dla 4 osób :
Czas przygotowania: 25 min
Składniki:
● 4 placki do tortilli
● 200 g filetów z kurczaka
● olej do smażenia
● 1 czerwona cebula
● 1 cebula dymka
● 2 pomidory
● 6 pomidorków koktajlowych
● 1 limonka
● 2 dojrzałe awokado
● kilka kropli Tabasco
● 50 g fety
● ½ pęczka świeżej kolendry
● papryka
● sól, pieprz
● pieprz kajeński
Przygotowanie:
Pomidory pokrój w drobną kostkę. Cebulę dymkę obierz i drobno posiekaj.
Oberwij listki z kolendry i drobno posiekaj. Awokado rozetnij wzdłuż na pół i wyjmij pestkę. Wydrąż łyżeczką miąższ i rozgnieć go widelcem. Wyciśnij sok z limonki i skrop połową soku miąższ awokado.
Do rozgniecionego awokado, domieszaj posiekaną dymkę, pokrojonego w drobną kostkę pomidora i 1 łyżkę natki kolendry. Dopraw solą, pieprzem i Tabasco według uznania. Dokładnie wymieszaj całość, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki.
Filety z kurczaka pokrój na małe paseczki lub kawałki. Podsmaż je na rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju. oprósz papryką, pieprzem Cayenne (opcjonalnie), wymieszaj, posól i popieprz.
Fetę rozkrusz. Drugiego pomidora pokrój w drobną kostkę, a pomidorki koktajlowe na plasterki. Polej je pozostałym sokiem z limonki i posyp natką kolendry. Posól i popieprz. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w piórka.
Podgrzej (np w piekarniku) placki tortilli. Wyłóż na nie gucamole, złóż je na pół, dodaj kawałeczki kurczaka, pomidorki koktajlowe, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i rozkruszoną fetę. Natychmiast podawaj.