KobiecePorady.pl

Charlotte malinowa

Charlotte to stosunkowo szybki w przygotowaniu, efektowny deser, który można podać na każdą okazję. Jest to jeden z najle

Charlotte jest jednym z najpopularniejszych francuskich deserów, mimo iż pochodzi z Anglii. Stworzony w XIX wieku na cześć niemieckiej księżniczki, królowej Anglii Zofi Charlotty Mecklenburg-Strelitz, żony Jerzego III, ten smakowity deser był pierwotnie przyrządzany ze słodkiego chleba, przypominającego współczesny chleb tostowy, na którym układano mus z jabłek, gruszek lub śliwek. Pieczona w piekarniku charlotte była podawana na gorąco. Dzisiejsza wersja charlotte została wymyślona w 1800 roku przez francuskiego cukiernika Antoine’a Carême’a. Stworzył on własną wersję angielskiego specjału, zastępując słodki chleb długimi biszkoptami, i wypełniając charlotte kremem bawarskim. Nowa wersja deseru została nazwana „charlotte parisienne” (charlotte paryska), a następnie zostało przemianowana na „charlotte russe” (charlotte rosyjską), ponieważ francuski cukiernik pracował również na dworze rosyjskiego cara Aleksandra I.

Dziś charlotte jest przyrządzana z różnego rodzaju owocami i podawana na zimno. Sposób jej przygotowania jest prosty: formę na ciasto (jej boki i opcjonalnie spód) wykłada się długimi, namoczonymi w syropie z dodatkiem alkoholu. W środku formy umieszczony zostaje mus z owoców, najczęściej truskawek, malin lub gruszek. Mus i biszkopty można układać na przemian warstwami. Istnieją również inne warianty charlotte np. z musem czekoladowym.

Do przygotowania charlotte można użyć gotowych biszkoptów typu „lady fingers”, ale uważam, że z francuskimi biszkoptami „à la cuillère” smakuje znacznie lepiejpszych deserów, jakie znam, wyjątkowo delikatny i lekki, niezbyt słodki i naprawdę pyszny.

Smaki Francji -

Powiązane artykuły