Składniki na biszkopty à la cuillère :
● 4 jajka (całe)
● 4 żółtka jajek
● 80 g drobnego cukru
● 40 g mąki pszennej (T 45 lub T 55)
● 40 g skrobi ziemniaczanej
● Ekstrakt waniliowy
● 50 g cukru pudru
Składniki na charlotte malinową:
(na foremkę o średnicy 18-20 cm)
● 400 g malin (mrożonych lub świeżych)
● 24 podłużne biszkopty à la cuillère*
● 200 g cukru
● 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
● 8 g żelatyny w listkach
● 50 ml wody
Składniki na syrop:
● 50 g cukru
● 3 łyżki likieru (lub syropu) malinowego
● 200 ml wody
Dodatkowo :
● 100 g świeżych malin do dekoracji
● młode listki mięty
Przygotowanie biszkoptów :
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj w trzech partiach cukier puder. Domieszaj 4 żółtka jajek, delikatnie ubijając przez kilka sekund.
Dodaj przesianą mąkę i skrobię ziemniaczaną oraz 1 łyżkę ekstraktu waniliowego. Przełóż przygotowaną masę do rękawa cukierniczego z gładką końcówką.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Narysuj dwie poziome linie w odstępie ok. 7- 8 cm jedna od drugiej, i poniżej dwie podobne linie (patrz zdjęcie poniżej). Wyciskaj na papier podłużne biszkopty, o długości ok. 7-8 cm i szerokości ok. 3-3,5 cm, zachowując między nimi odstępy.**
Posyp biszkopty przesianym cukrem pudrem i pozostaw 5 minut w temperaturze pokojowej. Posyp drugą warstwą cukru pudru, i wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) na około 10-12 minut. Kiedy biszkopty lekko się zezłocą, wyjmij je z piekarnika, i zdejmij je wraz z papierem do pieczenia z blachy. Po przestygnięciu oderwij biszkopty od papieru.
Przygotowanie charlotte:
Zmiksuj 400 g rozmrożonych malin, przetrzyj przez sito, żeby pozbyć się ziarenek (opcjonalnie).
Liski żelatyny umieść w miseczce. Zalej zimną wodą, tak, aby listki były w niej całkowicie zanurzone, i odstaw na 10 minut do napęcznienia.
Zagotuj 50 ml wody z cukrem, mieszaj do momentu rozpuszczenia się cukru. Zdejmij z ognia i wrzuć odciśnięte z wody listki żelatyny. Dokładnie zamieszaj całość. Odstaw do całkowitego ostudzenia (w temperaturze pokojowej).
Domieszaj do przestudzonego syropu purée z malin, a następnie wstaw na około 30 minut do lodówki, aby masa lekko stężała.
Ubij mocno schłodzoną śmietanę na sztywno (przed ubijaniem wstaw śmietanę na ok.10- 15 minut do zamrażarki). Delikatnie połącz bitą śmietanę z purée malinowym. Wstaw do lodówki.
Przygotuj syrop: zagotuj 50 g cukru z 200 ml wody. Przestudź. Dodaj ok. 3 łyżki likieru (lub syropu) malinowego.
Jeśli używasz foremki z wyjmowanym dnem, wyłóż ją od spodu folią spożywczą, w przypadku innej foremki opłucz ją przed użyciem zimną wodą, i pozostaw na chwilę odwróconą do góry dnem.
Biszkopty zanurzaj pojedynczno w syropie, zanurzaj tylko ich spód dosłownie na sekundę, aby za bardzo nie zmiękły. Wyłóż biszkoptami boki foremki, układając je pionowo, spodem do wewnątrz (patrz zdjęcie poniżej). Możesz lekko przyciąć końcówki biszkoptów, aby równo stały. Wlej do środka foremki połowę schłodzonego kremu malinowego.
Ułóż na nim warstwę nasączonych syropem biszkoptów. Wylej na wierzch pozostałą część kremu, wyrównując wierzch.
Wstaw do lodówki na co najmniej cztery godziny, a najlepiej na całą noc.
Jeśli używasz tradycyjnej foremki do charlotte (podobnej do tej na zdjęciu poniżej), odwróć ją do góry dnem, przykładając talerz, na którym podasz charlotte.
Przed podaniem udekoruj charlotte świeżymi lub mrożonymi malinami i listkami mięty.
Jeśli używasz do dekoracji mrożonych malin, ułóż je jeszcze lekko zamrożone tuż przed podaniem, żeby nie puściły soku. Podawaj charlotte mocno schłodzoną. Możesz ją dodatkowo ozdobić bitą śmietaną.
*Możesz je zastąpić podłużnymi biszkoptami lady fingers, są mniejsze, więc potrzeba ich będzie nieco więcej.
**Jeśli wolisz, możesz nakładać ciasto na biszkopty przy pomocy łyżeczki, zresztą nazwa biszkoptów „à la cuillère” pochodzi właśnie stąd, że nakładano je łyżeczką (cuillère oznacza w j. francuskim łyżkę). Biszkopty mogą być również połączone ze sobą, wówczas ułożenie ich w foremce będzie jeszcze łatwiejsze.
*** Forma z wyjmowanym dnem wyłożona folią spożywczą.