SKŁADNIKI
- 500 gr ugotowanych ziemniaków;
- 300 gr mąki pszennej;
- 90 gr miękkiego masła;
- 8 gr proszku do pieczenia;
- 2 żółtka;
- 1 łyżka mleka;
- 2 łyżki pestek słonecznika;
- 2 łyżki pestek dyni;
- 3 łyżki siemienia lnianego;
- sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE
- Ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem.
- W misce wymieszać ziemniaki z masłem, następnie dodać żółtka, mleko, sól i pieprz.
- Po wymieszaniu ciasta, dodać pestki słonecznika, pestki dyni i siemię lniane.
- Na koniec stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dobrze wymieszać.
- Podłużną formę tzw. keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto wyłożyć do formy. Wierzch chleba posypać pestkami słonecznika i dyni.
- Chleb piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka.