DRESSING ZIOŁOWY
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego;
- 2 łyżki przegotowanej wody;
- 1 łyżeczka cukru;
- 1/2 łyżeczki soli;
- szczypta suszonej bazylii;
- szczypta suszonego oregano;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 łyżeczka ostrej musztardy;
- pieprz do smaku;
- kolorowe zioła do sałatek.
Przygotowanie:
1. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobniutko kroimy.
2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
3. Gotowy dressing wstawiamy do lodówki, by składniki się połączyły. Polewamy nim gotową surówkę, mieszamy, posypujemy kolorowymi ziołami.
DELIKATNY DRESSING Z MŁODA CEBULKĄ
Składniki:
- 1 mała cebulka szalotka drobno posiekana;
- sól morska i świeżo zmielony pieprz;
- 2 łyżki czerwonego octu winnego;
- 4 - 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i pozostawiamy w lodówce, aby smaki się przegryzły.
ŁATWY DRESSING CEZAR
Składniki:
- 1 mały ząbek czosnku;
- 1 żółtko;
- 1 łyżka oliwy;
- 1 łyżeczka nie za ostrej musztardy;
- 1 łyżeczka soku z cytryny;
- pieprz czarny do smaku;
- około łyżeczki sosu worcestershire.
Przygotowanie:
1. Posiekać drobno ząbek czosnku lub przecisnąć go przez praskę.
2. Rozbić jajko, oddzielić białko od żółtka.
3. Do żółtka dodać posiekany czosnek, łyżkę oliwy oraz sól.
4. Utrzeć najlepiej blenderem, albo mikserem na gładką masę.
5. Dodać delikatną musztardę, sok z cytryny oraz sos worcestershire.
6. Dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i ewentualnie jeszcze solą do smaku.
JOGURTOWY DRESSING DO SAŁATY
Składniki:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego;
- 2 łyżki majonezu;
- 1/2 łyżki płynnego miodu;
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny;
- szczypta soli;
- 3-4 krople tabasco lub odrobina chilli.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie połączyć i schłodzić w lodówce.
DRESSING MIODOWY
Składniki:
- ½ szklanki oliwy extra vergine;
- 3 łyżki octu jabłkowego;
- 4 łyżki płynnego miodu;
- 2 łyżki musztardy miodowej;
- biały pieprz i sól.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie połączyć i schłodzić w lodówce.