KAWA MROŻONA
Składniki na 2 porcje:
- 250 ml mocnej kawy zaparzonej swoim ulubionym sposobem;
- 4 łyżeczki brązowego cukru;
- 100 ml zimnego mleka;
- 8 kostek lodu;
- opcjonalnie: 1 gałka lodów waniliowych / śmietankowych lub 2 łyżki słodzonego mleka skondensowanego.
Przygotowanie:
1. Dwie duże, wysokie szklanki włożyć do zamrażarki aby się schłodziły.
2. Zaparzyć kawę, posłodzić i dokładnie wymieszać. Ostudzić (można włożyć do garnka z zimną wodą).
3.Włożyć lód do pojemnika blendera, dodać mleko, ostudzoną kawę i opcjonalnie lody lub mleko skondensowane. Zmiksować przez kilka sekund.
4. Wyjąć zimne szklanki z zamrażarki, wlać kawę (najlepiej z wysoka aby powstała piana), opcjonalnie włożyć dodatkowe kostki lodu i posypać brązowym cukrem. Można też udekorować bitą śmietaną. Kawę najlepiej podawać od razu po przelaniu do szklanek kiedy jest najwięcej piany.
FRAPPE
Składniki na 1 szklankę:
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej;
- lód (mniej więcej 1/2-1 szklanki);
- odrobina wody;
- około 1,5 łyżeczki cukru;
- mleko do dopełnienia.
Przygotowanie:
- Lód wsypujemy do pojemnika, w którym możemy go skruszyć.
-
Dolewamy trochę wody, dodajemy kawę, cukier.
-
Kruszymy blenderem do uzyskania gęstej, dużej porcji piany.
-
Przelewamy do szklanki i dopełniamy mlekiem. Mieszamy i podajemy od razu.
-
Piana jest gęstsza i trwalsza, kiedy damy dużo lodu, a kiedy damy więcej wody, piany wyjdzie dużo, ale szybko zniknie.
KAWA Z LODAMI
Składniki na 2 szklanki:
- gotowy napar z kawy: 400 mililitrów;
- ulubione lody: 300 mililitrów;
- zmrożone mleko: 300 mililitrów;
- cukier do smaku: 1 łyżeczka.
Przygotowanie:
1. Napar z kawy pozbawiamy fusów, dosładzamy i chłodzimy w lodówce lub zamrażalce do temperatury około 4 stopni.
2. Do 2 wysokich szklanek wlewamy po 1/2 naparu z kawy, dodajemy 1/2 lodów w gałkach i dopełniamy zmrożonym mlekiem. Mieszamy i podajemy.
KAWA MROŻONA Z MLEKIEM KOKOSOWYM
Składniki na 2 szklanki:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej;
- pół szklanki mleka kokosowego;
- pół szklanki wrzątku;
- 3 łyżeczki syropu kokosowego;
- 3-4 kostki lodu;
- bita śmietana do dekoracji.
Przygotowanie:
1.Kawę rozpuszczamy we wrzątku.
2. Wlewamy do blendera z funkcją kruszenia lodu.
3. Wrzucamy lód, dodajemy mleko kokosowe i syrop, mieszamy.
4. Przelewamy do szklanek, dekorujemy bitą śmietaną, wiórkami czekolady lub czekoladową posypką.