FILET KURCZAKA NA PORACH
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka;
- 2 duże pory;
- majonez;
- przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany, sól, pieprz przyprawa uniwersalna;
- 20 dag żółtego sera.
Przygotowanie:
-
Piersi kroimy w średniej wielkości kawałki (najlepiej na 4 części każdą pierś) i przyprawiamy.
-
Pory myjemy i kroimy w plastry.
-
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pokrojone pory i posypujemy przyprawa uniwersalną.
-
Na porach układamy bardzo blisko siebie kawałki kurczaka.
-
Z wierzchu smarujemy całość majonezem tak, by wszystko było dokładnie nim pokryte.
-
Posypujemy startym na grubych oczkach serem.
-
Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-60.
-
15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, aby danie się przyrumieniło.
FILET Z KURCZAKA NA CEBULI
Składniki:
- 4 duże piersi z kurczaka;
- 4 duże cebule;
- sól;
- 1,5 łyżeczki posiekanego imbiru;
- 1,5 łyżeczki mieszanki przypraw garam-masala;
- 1,5 łyżeczki świeżo wyciśniętego czosnku;
- szczypta chili – można pominąć;
- 1 łyżeczka mielonej kolendry;
- 4 ziarenka pieprzu;
- 3 łyżki przecieru pomidorowego;
- 300 ml wody;
- 2 łyżki soku z cytryny;
- olej;
- szczypiorek.
Przygotowanie:
1. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju.
2. Do zrumienionej cebuli dodajemy garam-masalę, imbir, czosnek, chilli, kolendrę i pieprz. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy przecier i cały czas mieszając, smażymy na małym ogniu 5 minut.
3. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, solimy i kroimy na mniejsze kawałki.
4. Przekładamy na patelnię do cebuli i obtaczamy dokładnie w przyprawach
5. Następnie wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 25 minut, aż sos zgęstnieje.
6. Potrawę skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy szczypiorkiem i podajemy np. z ryżem lub kaszą.
FILET Z PIEKARNIKA POD WARZYWNĄ KOŁDERKĄ
Składniki:
- 400 gram mrożonej mieszanki chińskiej;
- 4 pojedyncze filety z kurczaka;
- sól, pieprz, słodka mielona papryka przyprawa do kurczaka, przyprawa uniwersalna w płynie typu maggi;
- 20 dag sera żółtego.
Przygotowanie:
1. Fileta myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze, w miarę płaskie kawałki i przyprawiamy.
2. Mieszankę dusimy na małym ogniu, podlewając wodą do miękkości warzyw. Przyprawiamy maggi, solą i pieprzem.
3. Fileta układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornymi wlewamy szklankę wody.
4. Na każdy kawałek kurczaka nakładamy 1-2 łyżki warzyw i przykrywamy folią aluminiową.
5. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i dusimy około 45 minut. Po upływie 30 minut danie odkrywamy i posypujemy startym serem.