SKŁADNIKI (na 4 porcje)
300 g makaronu (dowolnego typu)
Klopsiki:
- 400 gr drobiowego mięsa mielonego
- 1 szalotka
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sos pomidorowy:
- 500 gr pomidorów z puszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- oliwa z oliwek
- listki bazylii
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Klopsiki:
- Do zmielonego mięsa dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem.
- Z mięsa formujemy małe klopsiki.
- Klopsiki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju ok. 10 min.
Sos pomidorowy:
- Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną szalotkę i wyciśnięty ząbek czosnku.
- Dodajemy pomidory, suszone oregano, listki bazylii, doprawiamy solą i pieprzem.
- Sos gotujemy pod przykryciem ok. 15 min, co jakiś czas mieszając.
- Do ugotowanego sosu wkładamy klopsiki i na małym ogniu podgrzewamy kilka minut.
Klopsiki w sosie pomidorowym podajemy z ugotowanym makaronem.
Danie możemy udekorować listkami bazylii lub natki pietruszki.