ZUPA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z MAKARONEM
Składniki:
- 1 kilogram pomidorów;
- 1 cebula;
- 3-4 marchewki;
- 8 ziaren ziela angielskiego;
- łyżka masła;
- łyżka oliwy;
- pieprz, sól, cukier;
- ocet winny;
- kilka łyżek śmietany;
- około 250 gram ulubionego makaronu np. kolanka, świderki;
- bazylia, natka pietruszki lub koperek.
Przygotowanie:
1. Marchewki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy ok 2 litrami wody, dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie i gotujemy ok 15-20 min.
2. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, szklimy cebulę.
3. Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli na patelnię i dusimy.
4. Pomidory wraz z cebulą dodajemy do zupy, gotujemy wszystko ok 10 min.
5. Z zupy wyławiamy ziele angielskie i wszystko miksujemy na gładką konsystencję.
6. Zupę zaprawiamy zahartowaną śmietaną i przyprawiamy do smaku, sporą szczyptą cukru która wydobędzie smak pomidorów oraz octem winnym.
7. Oddzielnie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu i dodajemy do zupy.
8. Posypujemy ziołami.
ZUPA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z RYŻEM
Składniki:
- 4 średniej wielkości marchewki;
- 1 duża pietruszka;
- ½ dużego selera;
- kawałek pora;
- 1 listek laurowy;
- 10 ziaren czarnego pieprzu;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 kg mięsistych pomidorów;
- 1 łyżeczka cukru;
- czarny świeżo mielony pieprz;
- 4 pełne łyżki ryżu;
- posiekany koperek lub natka pietruszki.
Przygotowanie:
1. Pomidory opłukać, pokroić na kawałki usuwając zielone końcówki. Włożyć do garnka i zagotować. Od chwili wrzenia gotować na mocnym ogniu około 40 – 45 minut, od czasu do czasu mieszając.
2. Marchew, pietruszkę, seler obrać, por oczyścić, opłukać, włożyć do drugiego garnka, dodać liść laurowy, ziarna pieprzu, wsypać sól i wlać 1 litr zimnej wody. Gotować około 45 minut, aż warzywa zmiękną.
3. Przecedzić bulion przez sito, a ½ pietruszki, kawałek selera i 1 marchewkę przełożyć do blendera, wlać 3 – 4 łyżki bulionu i zmiksować.
4.Resztę bulionu razem z marchewkami ponownie zagotować, wsypać opłukany ryż i gotować około 15 minut, aż ryż będzie miękki.
5. W tym czasie zmiksować blenderem ugotowane, częściowo odparowane pomidory i przetrzeć je przez sito.
6. Do bulionu wlać przetarte pomidory i zmiksowane warzywa, które trochę zagęszczą zupę. Wsypać łyżeczkę cukru, ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu i całość zagotować. Skosztować i ewentualnie doprawić jeszcze solą, pieprzem czy cukrem.
7. Posypać posiekaną natką pietruszki albo koperkiem.