SKŁADNIKI
- 8 jaj
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 2 cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula czerwona
- 150 gr ricotty
- 40 gr startego parmezanu
- 100 gr kukurydzy
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę kroimy w kosteczkę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 2-3 łyżki). Cebulę podsmażamy z wyciśniętymi 2 ząbkami czosnku.
- Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę.
- Po ok. 5 minutach do papryki dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię.
- Warzywa podsmażamy ok. 5 minut. Na koniec dodajemy kukurydzę, doprawiamy solą, pieprzem i oregano, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
- W misce ubijamy jaja z ricottą, startym parmezanem, solą i pieprzem. Dodajemy warzywa.
- Całość przelewamy do formy do pieczenia (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Frittatę pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.