Przepisy kulinarne
Risotto to włoskie danie, które oczarowało miliony smakoszów na świecie. I nic dziwnego - jest zdrowe, smaczne, niskokaloryczne i na dodatek bardzo proste w przygotowaniu. Klasyczna wersja potrawy składa się z ryżu gotowanego na bulionie, który następnie jest doprawiany według naszego uznania. Możemy dorzucić tam grzyby, mięso, masło czy też wino. Ja, z racji na fakt iż jestem wielbicielką szpinaku, pokusiłam się o stworzenie risotta w szpinakowej odsłonie, któremu to nadałam nazwę: szpinachotto.
Przepisy kulinarne
Przepis na pyszny makaron z klopsikami w sosie pomidorowym
Przepisy kulinarne
Przepis na doskonałe spaghetti z pesto z buraków
Przepisy kulinarne
SKŁADNIKI
400 g makaronu typu penne
400 g filetu z pstrąga łososiowego
200 ml jogurtu naturalnego
100 ml bulionu warzywnego
pęczek koperku
2 ząbki czosnku
1 cytryna
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Filet z pstrąga układamy na natłuszczonej formie do pieczenia skórką do dołu. Wierzch ryby posypujemy solą i pieprzem. Zapiekamy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Do jogurtu dodajemy bulion, posiekany koperek, wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, skórkę i sok z cytryny, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Z upieczonego łososia zdejmujemy skórę, po czym kroimy w kostkę.
Rybę i makaron mieszamy z sosem jogurtowym. Dekorujemy koperkiem i oprószamy grubo mielonym czarnym pieprzem.