SKŁADNIKI
- 2-3 gruszki;
- 4 jaja;
- 50 g cukru;
- 100 g białej czekolady;
- 250 g mascarpone;
- 250 g mąki pszennej;
- 16 g proszku do pieczenia;
- szczypta soli.
PRZYGOTOWANIE
- Jajka miksujemy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodajemy serek mascarpone. Na koniec wmieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Obieramy gruszki i kroimy w kosteczkę.
- Białą czekoladę kroimy w drobną kosteczkę.
- Gruszki i czekoladę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
- Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Do formy wlewamy ciasto.
- Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka.
- Przestudzone ciasto dekorujemy cukrem pudrem lub potarkowaną białą czekoladą.