Składniki:
- 1 torebka ryżu białego;
- ok. 7 kostek mrożonego szpinaku;
- bulion (1 kostka rosołowa gotowana na ok. 1 litr wody) ok. 1 -2 szklanki;
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie;
- 2 ząbki rozgniecionego na tarce czosnku;
- 1 duża cebula;
- 2 łyżki masła.
Dekoracja:
- koperek;
- ogórek kiszony;
- starty ser żółty.
Czynności:
- Ryż gotujemy na miękko ok. 20 minut w osolonej wodzie. Gdy się ugotuje, wyjmujemy go z torebki i przekładamy do innego garnka, gdzie wlewamy nasz wcześniej zrobiony bulion.
- Warzywa myjemy, kroimy według uznania (tu ciekawostka: im drobniejsze warzywa będą, tym szybciej się podsmażą) po czym wrzucamy na patelnię. Do tego dodajemy mrożony szpinak (mała rada: mrożone brykiety szpinaku polecam wyjąć z zamrażalnika minimum 2 godzin przed przyrządzaniem dania, aby nieco "odtajały"). Całość doprawiamy jak tam nam się widzi solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i smażymy kilka minut na maśle, aż będą miękkie, czyt. cebula się zeszkli.
- Gdy warzywa się nam ładnie upichcą, całość patelni, razem z pozostałym sosem maślanym, przelewamy do garnka z bulionem i ryżem. Tak połączone składniki gotujemy chwilkę, aby bulion nam nieco odparował.
- Gdy uznamy, że konsystencja dania jest odpowiednia, przekładamy stosowną porcję na talerz.
- Zdobimy ogórkiem kiszonym dla zaostrzenia apetytu i posypujemy całość koperkiem lub startym serem żółtym.
- Patrzymy się z ukontentowaniem
- Konsumujemy!
Wypróbujecie?
Kathy Leonia