SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki;
- 1 szklanka cukru (ja dałam troszkę mniej bo miałam dość słodkie jabłka);
- 1 szklanka kaszy manny;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- jabłka;
- cynamon;
- pół kostki masła.
PRZYGOTOWANIE
Mieszamy w misce ze sobą sypkie składniki czyli mąkę, kaszę mannę oraz proszek do pieczenia. Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych, a następnie trzemy na tarce o dużych oczkach. Tortownicę smarujemy dokładnie masłem nie zapominając o bokach. Na dno wysypujemy 1/3 sypkiej masy. Na to wykładamy 1/2 startych jabłek, które dodatkowo możemy według uznania posypać cynamonem. Na pierwszą warstwę jabłek wysypujemy kolejną 1/3 sypkiej masy i na niej ponownie układamy pozostałe jabłka obsypane lekko cynamonem. Całość zasypujemy ostatnią 1/3 sypkiej masy. Wszystkie warstw lekko dociskamy aby składniki lepiej się połączyły. Na sam koniec na wierzchu układamy plastry margaryny. Kiedy ciasto będzie się piekło, masło roztopi się składniki cudownie się połączą. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.