KobiecePorady.pl

Penne z pstrągiem łososiowym w sosie jogurtowo-koperkowym

SKŁADNIKI

  • 400 g makaronu typu penne
  • 400 g filetu z pstrąga łososiowego
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Filet z pstrąga układamy na natłuszczonej formie do pieczenia skórką do dołu. Wierzch ryby posypujemy solą i pieprzem. Zapiekamy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  2. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  3. Do jogurtu dodajemy bulion, posiekany koperek, wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, skórkę i sok z cytryny, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Z upieczonego łososia zdejmujemy skórę, po czym kroimy w kostkę.
  5. Rybę i makaron mieszamy z sosem jogurtowym. Dekorujemy koperkiem i oprószamy grubo mielonym czarnym pieprzem.
Magda (La grande e la piccola cu -

Powiązane artykuły