Czas przygotowania: 15 min
Pieczenie: 30- 40 min
Składniki dla 6 osób
Składniki na krem ze speculoos:
● 50 cl mleka
● 120 g ciasteczek speculoos
● 35 g Maizeny
Składniki na ciasto:
● 175 g margaryny masła
● 175 g cukru
● 40 g cukru pudru
● 175 g mąki pszennej
● 10 g proszku do pieczenia bio
● 3 jajka
● starta skórka z jednej cytryny bio
● sok z 2 cytryn
● 2 łyżki mleka
Przygotowanie kremu ze speculoos:
Ciasteczka speculoos drobno pokrusz. Przełóż do rondelka, dodaj mleko i Maizenę, wymieszaj składniki trzepaczką rózgową. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką, aż do zgęstnienia kremu, kiedy krem zgęstnieje, zdejmij rondel z ognia. Przełóż krem do miseczki i przykryj folią żywnościową. Wstaw do lodówki na około godzinę.
Przygotowanie ciasta:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
Do misy miksera wrzuć margarynę w kawałkach, dodaj cukier, jajka, przesianą mąkę, sok wyciśnięty i skórkę startą z jednej cytryny. Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj mleko, miksuj jeszcze przez kilka sekund.
Wlej uzyskaną masę do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej formy (okrągłej forma o średnicy ok. 20 cm lub formy do keksu).
Piecz przez około 40-45 min. Gdyby wierzch ciasta za mocno się zrumienił, przykryj je folią aluminiową lub papierem pergaminowym podczas pieczenia.
W międzyczasie wlej do rondelka resztę soku z cytryny, dodaj cukier puder, i podgrzewaj, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia.
Pod koniec pieczenia posmaruj wierzch ciast przygotowanym syropem przy pomocy pędzelka kuchennego i piecz jeszcze przez pięć minut.
Przed wyjęciem z formy pozostaw do ostygnięcia. Podawaj ciasto z kremem z ciasteczek speculoos.