Przygotowanie: 15 min.
Chłodzenie: 12 godz.
Dla 2 osób:
Na pudding z chia :
● 20 cl mleka sojowego (lub migdałowego)
● 2 czubate łyżki nasion chia
● 2 łyżki syropu klonowego
Na smoothie :
● 2 kiwi
● ½ banana (lub 1 mały banan)
● garść świeżego szpinaku
● 6 cl mleka sojowego
Do dekoracji:
● 1 owoc granatu
● 1 marakuja
● 1 kiwi
● garść rozdrobnionych orzechów pekan
Przygotowanie:
Przygotuj pudding dzień wcześniej, najlepiej wieczorem: w dużej miseczce wymieszaj przy pomocy trzepaczki rózgowej mleko sojowe, nasiona chia i syrop klonowy. Wstaw do lodówki, aby ziarna pęczniały całą noc (możesz po jakimś czasie jeszcze raz zamieszać pudding).
Przed podaniem przygotuj smoothie: kiwi i banana obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Szpinak umyj, osusz, odetnij ogonki. Przełóż całość do blendera, wlej mleko sojowe i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji (w razie potrzeby dolej odrobinę mleka, smoothie powinno mieć gęstą konsystencję).
Przygotuj owoce do dekoracji: kiwi obierz ze skórki i pokrój w talarki. Owoc marakui przekrój na pół, wyskrob miąższ łyżeczką. Owoc granatu przekrój na 4 częsci i wyłuskaj ziarenka.
Orzeszki laskowe rozdrobnij.
Smoothie i pudding wlej jednocześnie do miseczek.
Udekoruj owocami kiwi, marakui, ziarenkami granatu i rozdrobnionymi orzechami pekan. Polej odrobiną syropu klonowego (opcjonalnie).
*Ilość syropu klonowego dozuj według własnych upodobań smakowych. Możesz zastąpić syrop klonowy syropem z agawy.