Lekki, zdrowy, wegański pudding, z nasion chia połączony ze smoothie z kiwi, banana i szpinaku z dodatkiem owoców marakui, granatu i orzechów pekan, który może stanowić pożywne śniadanie, smaczny deser lub przekąskę. To idealny deser dla tych, którzy lubią zjeść coś słodkiego a zarazem zdrowego.
smakifrancji.blogspot.fr
Przygotowanie: 15 min.
Chłodzenie: 12 godz.
Dla 2 osób:
Na pudding z chia :
● 20 cl mleka sojowego (lub migdałowego)
● 2 czubate łyżki nasion chia
● 2 łyżki syropu klonowego
Na smoothie :
● 2 kiwi
● ½ banana (lub 1 mały banan)
● garść świeżego szpinaku
● 6 cl mleka sojowego
Do dekoracji:
● 1 owoc granatu
● 1 marakuja
● 1 kiwi
● garść rozdrobnionych orzechów pekan
Przygotowanie:
Przygotuj pudding dzień wcześniej, najlepiej wieczorem: w dużej miseczce wymieszaj przy pomocy trzepaczki rózgowej mleko sojowe, nasiona chia i syrop klonowy. Wstaw do lodówki, aby ziarna pęczniały całą noc (możesz po jakimś czasie jeszcze raz zamieszać pudding).
Przed podaniem przygotuj smoothie: kiwi i banana obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Szpinak umyj, osusz, odetnij ogonki. Przełóż całość do blendera, wlej mleko sojowe i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji (w razie potrzeby dolej odrobinę mleka, smoothie powinno mieć gęstą konsystencję).
Przygotuj owoce do dekoracji: kiwi obierz ze skórki i pokrój w talarki. Owoc marakui przekrój na pół, wyskrob miąższ łyżeczką. Owoc granatu przekrój na 4 częsci i wyłuskaj ziarenka.
Orzeszki laskowe rozdrobnij.
Smoothie i pudding wlej jednocześnie do miseczek.
Udekoruj owocami kiwi, marakui, ziarenkami granatu i rozdrobnionymi orzechami pekan. Polej odrobiną syropu klonowego (opcjonalnie).
*Ilość syropu klonowego dozuj według własnych upodobań smakowych. Możesz zastąpić syrop klonowy syropem z agawy.
Powiązane artykuły
-
Kokosowo-czekoladowe placki z kremem czekoladowym
Dawno nie jadłam placków więc czas to zmienić! Korzystając z wolnego poranka usmażyłam pyszne, podwójnie czekoladowe placuszki białkowo-tłuszczowe. Świetnie smakują solo jak i z owocami :)
-
Rabarbarowe szaleństwo - sprawdzone przepisy na smaczne potrawy z rabarbarem
Rabarbar to bylina, która jest warzywem. W kuchni zastosowanie znalazły części liści, nazywane ogonkami liściowymi. Im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak. Zawarte w rabarbarze substancje mają właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i wspomagające układ krążenia. Możemy z niego zrobić różnego rodzaju ciasta, kompot, konfiturę a także dodać do dań wytrawnych. Rabarbar świetnie znosi mrożenie, więc warto zrobić zapasy na zimę.
-
Przepis na kakaową tartę z owocami
Tarta z owocami to świetna propozycja na letni deser. Przepis jest bardzo prosty i jego wykonanie zajmie krótką chwilę. Tarta wychodzi dość cienka ze względu na brak mąki, więc można podwoić proporcje składników.
-
Przepis na kiszone jaja w soku z buraków
Sok z fermentacji buraków będzie niezbędny do kiszenia jajek gotowanych na twardo. Buraki kiszą się ok. 7 dni, jaja tyle samo, więc potrzebujemy 14 dni na przyrządzenie naszych nagich kraszanek. Czas rozpocząć przygotowania. Jajka, główna potrawa wielkanocna, mają tylu zwolenników co przeciwników. Wielką krzywdę wyrządzono im (i nam, konsumentom) w latach 70., kiedy największym wrogiem człowieka stał się cholesterol. Żółto jaja zawiera go sporo. Ale również obfituje w substancje zwalczające nieszczęsny cholesterol, czyli lecytynę i wielonienasycone kwasy omega-3.
Smaki Francji
Przepis na kiszone jaja w soku z buraków 2017-03-06 08:11:24 2017-03-05 22:06:23