Zła kondycja paznokci może być spowodowana także złą dietą. Jeśli wiec nie chcemy wydawać pieniędzy na wizyty u kosmetyczki, która doprowadzi nasze paznokcie do ładu, a także na kosztowne odżywki i substancje wspomagające paznokcie, zważmy na to co jemy.
Kiedy paznokcie się łamią jest to oznaka niedoboru magnezu. Magnez znajdziemy w produktach mlecznych, oraz w ziarnach zbóż, w czekoladzie. Warto w wypadku łamliwości dostarczyć także cynk, pod postacią ryb, pestek słonecznika czy dyni, oraz krzem znajdujący się w wodzie i wielu warzywach.
Dmytro Titov @ 123rf.com
Często zmiany na paznokciach mogą świadczyć o chorobach, albo też być powikłaniem po długotrwałej antybiotykoterapii.
Co więc ogólnie najlepiej spożywać, by paznokcie zdrowo rosły? Głównie zaleca się warzywa liściaste, w tym szpinak, ryby, produkty zbożowe, w tym płatki owsiane, nabiał, wątróbkę, jajka, orzechy, owoce, w tym banany bogate w witaminę B.
Czasami warto wspomóc się suplementami diety, które dostarczają wszystkich niezbędnych witamin i minerałów w jednej tabletce. Zakupić je można w każdej aptece. Są także specjalistyczne preparaty, które zawierają wszystko co potrzebne paznokcia do prawidłowego wyglądu.
Evgeniia Kuzmich @ 123rf.com