Lekkość cukinii w diecie
Cukinia pochodzi z Włoch. To jeden z obowiązkowych składników kuchni zwanej śródziemnomorską. Jej polska nazwa zaczerpnięta została od włoskiego słowa zucchini. Cukinia to odmiana dyni, która na południowo-wschodnim krańcach Polski nazywana jest kabaczkiem. W pozostałych regionach naszego kraju funkcjonuje wymiennie pod obiema nazwami. Owoce cukinii przybierają różne kształty. Ich wygląd oraz smak mogą się nieco różnić między sobą. Popularność cukinii w Europie oraz na południu Rosji czy Bałkanach nie dziwi, bo to warzywo jest świetną bazą różnego rodzaju zapiekanek oraz zup, tak chętnie spożywanych w tych regionach.
Cukinia jest warzywem o niskiej kaloryczności, przy małej wartości odżywczej. Można powiedzieć, że jeśli się ja jada, to właściwie dla czystej przyjemności, bo prawie wcale „nie tuczy”, czuje się po niej lekko, a dodatkowo wspomaga metabolizm. Przy tym zaś zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP, B1 i karotenu. Co szczególnie istotne, posiada właściwości odkwaszające oraz przyspieszające metabolizm. Jest bardzo popularnym elementem wielu potraw. Stosowana zarówno w wersji surowej, ale też pieczonej, duszonej, smażonej oraz gotowanej. Smakosze chcą ją mieć w swojej kuchni także zima, więc w Polsce przyrządzanych jest z niej wiele odmian marynat. Zupy, sałatki, surówki, a nawet napoje czy desery – często zawierają pewną ilość tego lekkostrawnego składnika, który nie przysparza zbędnych kalorii.
Różne odmiany cukinii
Wybierając owoce cukinii należy się kierować jej wyglądem zewnętrznym. Nie jest specjalnie ważne, czy owoce są większe czy mniejsze, ale istotne jest, aby sam owoc był twardy, jego skóra napięta, zaś kolor intensywny. To właśnie najbardziej pod względem koloru różnią się między sobą cukinie. Są odmiany zielone, jasnozielone, pomarańczowe, żółte, a nawet srebrzyste lub w paski. Bardziej chrupka jest cukinia żółta, odmiany zielone są stosunkowo miękkie. Można coraz częściej spotkać cukinię w wersji kiszonej. A kiszonki to też jeden z lepszych składników diety odchudzającej.
Kwiaty cukinii w kuchni
Cukiniowe kwiaty w kuchni zaczęły być doceniane w Polsce od niedawna. To wprawdzie potrawy dla wyjątkowo wytrawnych smakoszy, ale gdy raz się ich spróbuje, to ochotę zazwyczaj ma się na nie częściej. Warto o tym smakołyku wiedzieć, by spróbować go wiosną z własnego ogródka. Cukinie mają dwa rodzaje kwiatów: męskie i żeńskie. Żeńskie posiadają zalążek owocu na dnie. Męskie zaś u nasady mają szypułkę. Można je zrywać bez szkody dla owocowania rośliny. Kwiaty cukinii najlepiej zbierać, gdy są otwarte. Czyścimy je następnie delikatnie i przygotowujemy do smażenia w tradycyjnym naleśnikowym cieście. Po usmażeniu można je faszerować, np. serem. Najlepiej smakują od razu na gorąco.
Dlaczego warto jeść cukinię?
Cukinię najlepiej zacząć zbierać, gdy osiągnie długość 10 centymetrów, choć najczęściej zrywa się ją, gdy ma ponad 20 cm, ale nie ma jeszcze wykształconych gniazd nasiennych. Owoce cukinii są dla porównania bardziej bogate od ogórków w składniki, takie jak witamina C, A, K oraz witaminy z grupy B, beta-karoten, flawonoidy oraz sole mineralne (w tym: magnez, potas i żelazo). Przyczyniają się więc do wzrostu odporności organizmu. Cukinie gromadzą mało metali ciężkich z gleby. W 90% składają się one z wody. Niska kaloryczność na poziomie zaledwie 15 kcal na 100 g i lekkostrawność – to naturalne wskazania do ich zastosowania przy odchudzaniu. Jadanie cukinii pozytywnie wpływa na układ krążenia i pokarmowy. Cukinie łagodzą objawy nadkwaśności i sprzyjają przemianie materii.
Cukinia – magiczny składnik kuchni wegetariańskiej
Cukinia to też taki magiczny składnik, który po odpowiednim doprawieniu i zestawieniu z innymi warzywami, świetnie sprawdza się w kuchni wegetariańskiej, bo żeby się nią najeść, nie trzeba wcale używać koniecznie mięsa. Doskonale komponuje się pod względem konsystencji i smaku z różnymi białymi i żółtymi serami, a także porami, ziemniakami, marchewką czy cebulą. W połączeniu z sosem pomidorowym może wyjść wprost przysłowiowe „niebo w gębie”. Jeden z prostszych, a zarazem ciekawszych przepisów można znaleźć pod tym linkiem: https://www.makro.pl/food-lovers/zapiekanka-z-cukinii. Znajduje się tam przepis na przygotowania pysznej zapiekanki z cukinii, która na pewno nie przysporzy dodatkowych centymetrów w pasie, a podniebienie będzie maiło swoje pięć minut rozkoszy smakowej.
Cukinia choć jest uboga w kalorie i neutralna smakowo, cudownie nadaje się do komponowania z innymi smakami i aromatami. Nie ma lepszego warzywa do zastosowania przy odchudzaniu. Pomagając w odkwaszaniu organizmu, przyczynia się do walki z nadwagą lub otyłością, dlatego szczególnie warto jeść ją w sezonie wiosenno-letnim, kiedy nie chcemy mieć tego tzw. „ciałka” w nadmiarze zbyt wiele. Do tego odrobina sportu i możemy liczyć na naprawdę dobre efekty.