Blat kuchenny
Oj tak, jest tam praktycznie wszystko. Często kroimy na nim mięso, następnie chleb, ser czy warzywa. Nie zwracamy uwagi na to, że każde z tych produktów ma swoje bakterie a w zetknięciu się ich wszystkich na jednym blacie powstanie nam prawdziwy niebezpieczny mix.
Uchwyt od lodówki
Wiecznie ją zamykamy i otwieramy, robimy to kilkanaście razy dziennie, często widzimy, że zostają na uchwycie tłuste i brudne ślady, jednak nic z tym nie robimy a to właśnie tam dajemy pole do popisu bakteriom, które mają idealne warunki do rozmnażania się i powielania.
Kosz na śmieci
Wyrzucamy wszystko od obierków po owocach po skorupki jajek, to chyba mówi samo za siebie. Dodatkowo, nie czarujmy się, w kuchni panuje zazwyczaj dość wysoka temperatura co sprzyja rozwojowi wszystkich bakterii, które w koszu się ze sobą łącza i tworzą ogromne niebezpieczeństwo. Dobrym sposobem jest stworzenie osobnego kosza na obierki, plastik, szkło i inne odpadki. Możemy w ten sposób uniknąć zakażenia się jakimś paskudztwem.