Przygotowanie: 20 min.
Pieczenie: 55 min.
Porcja dla 4-6 osób
Składniki:
● 1 duża pomarańcza bio
● 125 g zmielonych migdałów
● 3 jajka
● 125 g drobnego cukru
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia bio
● cukier puder do posypania
● migdały (lub płatki migdałowe) do dekoracji
● sól
Przygotowanie:
Jajka ubij z cukrem do białości. Domieszaj proszek do pieczenia, skórkę otartą i sok wyciśnięty z pomarańczy, szczyptę soli i zmielone migdały. Dokładnie wymieszaj całość.
Przygotowaną masę wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, i wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) na około 55 minut.
Upieczone ciasto posyp po przestygnięciu cukrem pudrem i udekoruj cienko pokrojonymi migdałami lub uprażonymi płatkami migdałowymi.