Przygotowanie : 20 min.
Smażenie: ok. 4 min.
Porcja dla 1 osoby
Składniki :
● 3 jajka bio
● 150 g pieczarek
● 80 g świeżego szpinaku
● 1 szalotka
● ½ ząbku czosnku
● ½ łyżki masła
● oliwa z oliwek
● pieprz, sól
Przygotowanie:
Pieczarki umyj, dokładnie osusz, odrzuć ogonki i pokrój na cienkie plasterki. Obierz szalotkę i pokrój ją w piórka. Przygotuj dużą patelnię i rozgrzej na niej oliwę. Pieczarki i szalotkę smaż krótko do lekkiego zrumienienia. Zdejmij z ognia, posól i popieprz.
Umyj szpinak, odetnij gałązki i pokrój na większe kawałki. Drobno posiekaj czosnek. Podobnie jak pieczarki, szpinak z czosnkiem smaż krótko na rozgrzanej oliwie, zaczynając od podsmażenia samego czosnku. Zdejmij z ognia, posól i popieprz.
Jaja wbij do dużej miski. Dokładnie wymieszaj widelcem lub lekko trzepaczką rózgową, dopraw solą i pieprzem. Na patelni, na średnim ogniu rozgrzej masło. Masę jajeczną wlej na patelnię i delikatnie kilka razy porusz spód omletu widelcem. Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty. Gdy omlet zacznie się na brzegach ścinać, ale jest jeszcze troszkę płynny, złóż go na pół i smaż jeszcze chwilkę.
Przełóż na talerz i podawaj natychmiast z pieczarkami i szpinakiem.