Dla 6 osób
Przygotowanie: 25 min
Smażenie: 55 min
● 6 filetów z łososia (ou de filets)
● 500 g świeżego groszku
● 6 dużych ziemniaków
● 1 cebula
● 2 łyżki kaparów
● 6 listków mięty
● 6 gałązek szczypiorku
● 1 kostka bulionu warzywnego Bio
● 20 g masła
● Oliwa z oliwek
● Sól, pieprz
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 200°C. Miętę i szczypiorek umyj i osusz, drobno posiekaj. Filety z łososia oczyść, usuń ości. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, polej oliwą z oliwek, posól, popieprz.
Posyp z wierzchu kaparami i posiekanymi ziołami. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, w zależności od grubości filetów.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Groszek wyłuskaj. Ziemniaki obierz, umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej masło z kilkoma łyżkami oliwy, podsmaż ziemniaki z posiekaną cebulą. Dodaj groszek, wymieszaj. Posól, popierz. Zalej wodą i rozkrusz kostkę warzywną. Wymieszaj i duś na średnim ogniu przez około 30 min (dolewając wody, jeśli to konieczne), dopraw do smaku.
Nałóż groszek i ziemniaki na talerze, ułóż na nich filety z łososia z kaparami i ziołami. Niezwłocznie podawaj. Smacznego!