Proste, smaczne danie z łososiem dla miłośników ryb, możecie je podać na świąteczny lub niedzielny obiad. Zioła i kapary dodadzą wyrazistości łososiowi. A podany ze świeżym groszkiem i ziemniakami powinien zasmakować każdemu.
Wesołych Świąt Wielkanocnych! Joyeuses Pâques!
smakifrancji.blogspot.com
Dla 6 osób
Przygotowanie: 25 min
Smażenie: 55 min
● 6 filetów z łososia (ou de filets)
● 500 g świeżego groszku
● 6 dużych ziemniaków
● 1 cebula
● 2 łyżki kaparów
● 6 listków mięty
● 6 gałązek szczypiorku
● 1 kostka bulionu warzywnego Bio
● 20 g masła
● Oliwa z oliwek
● Sól, pieprz
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 200°C. Miętę i szczypiorek umyj i osusz, drobno posiekaj. Filety z łososia oczyść, usuń ości. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, polej oliwą z oliwek, posól, popieprz.
Posyp z wierzchu kaparami i posiekanymi ziołami. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, w zależności od grubości filetów.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Groszek wyłuskaj. Ziemniaki obierz, umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej masło z kilkoma łyżkami oliwy, podsmaż ziemniaki z posiekaną cebulą. Dodaj groszek, wymieszaj. Posól, popierz. Zalej wodą i rozkrusz kostkę warzywną. Wymieszaj i duś na średnim ogniu przez około 30 min (dolewając wody, jeśli to konieczne), dopraw do smaku.
Nałóż groszek i ziemniaki na talerze, ułóż na nich filety z łososia z kaparami i ziołami. Niezwłocznie podawaj. Smacznego!
Powiązane artykuły
-
Przepis na wielkanocny majonez
Warto robić swój majonez, skoro w sklepach i reklamach TV aż roi się od tych swojskich majonezów babuni. Pytanie tylko, czy rzeczywiście swojskich i domowych? Warto, bo prawdziwej babuni nawet się nie śniło, by do domowego specjału dorzucić żółtka w proszku, olej rzepakowy rafinowany z butelki PET i substancje zagęszczające: gumę guar oraz ksantanową. Nie słyszała z pewnością o syntetycznym przeciwutleniaczu E385 (soli wapniowo-disodowej EDTA) i regulatorze kwasowości (kwasku cytrynowym), chemicznych aromatach oraz barwnikach. Prawdopodobnie zgrzeszyła powszechnym jeszcze do niedawna w kuchni octem spirytusowym bądź cukrem białym.
-
Przepis na pieczonego łososia z groszkiem i kaparami
Proste, smaczne danie z łososiem dla miłośników ryb, możecie je podać na świąteczny lub niedzielny obiad. Zioła i kapary dodadzą wyrazistości łososiowi. A podany ze świeżym groszkiem i ziemniakami powinien zasmakować każdemu.
-
Przepis na filet z okonia morskiego z masłem waniliowym i czarnym ryżem
Proste a zarazem wyrafinowane danie - filet z okonia morskiego z masłem waniliowym i czarnym ryżem. Można je podać na specjalną okazję, jak i na co dzień. Jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu, a szczególnie miłośnikom ryb.
-
Przepis na łososia pod ziołową kruszonką
Tym razem zapraszam Was do spróbowania łososia z chrupiącą, aromatyczną, ziołową skórką. Ten przepis jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, i stanowi urozmaicenie w porównaniu z tradycyjnie przygotowywanym łososiem. Do tego możecie podać np. ryż, ziemniaki lub inne warzywa i zdrowy obiad gotowy.
Smaki Francji
Przepis na łososia pod ziołową kruszonką 2017-03-15 07:20:55 2017-03-14 15:30:31