Przygotowanie : 20 min.
Pieczenie : 3 min.
Porcja dla 6 osób :
● 3 białka jajek
● 100 g drobnego cukru
● 100 g mąki (T45 lub T55)
● 1 laska wanilii (lub ½ opakowania cukru waniliowego)
● 125 g miękkiego masła + 20 g
● 75 g płatków migdałowych
Przygotowanie :
Laskę wanilii delikatnie rozetnij wzdłuż i ostrzem noża wyskrob ziarenka.
Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj białka jajek, ziarenka wanilii i cukier, dodaj miękkie masło i dokładnie wymieszaj całość, aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Nagrzej piekarnik do temperatury 220 °C.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem. Wykładaj po jednej łyżce ciasta, rozpłaszczając je wierzchem łyżki, nadając ciaseczkom okrągły kształt, i pozostawiając co najmniej 2 cm odstępu pomiędzy ciasteczkami. Posyp ciasteczka płatkami migdałowymi.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na kilka minut, aż brzegi ciasteczek zaczną się rumienić.
Przy pomocy szpatułki odklej ciasteczka od pergaminu, i natychmiast umieść jeszcze gorące ciasteczka na półokrągłym przedmiocie, np. wałku do ciasta, butelce itp, tak, aby nadać im wypukły kształt dachóweczki. Pozostaw do momentu, aż wystygną i stwardnieją. Wymaga to odrobinę zręczności, bo ciasteczka szybko twardnieją, są też gorące, więc wykładanie ich nie jest łatwe. Można również pominąć ten etap, wówczas ciasteczka pozostaną płaskie i nie będą miały kszatłtu „tuiles”, ale smak będzie równie dobry.
Ciasteczka przechowują się kilka dnia w zamkniętym metalowym pudełku.