Przepisy kulinarne
Delikatny i łagodny smak serka ricotta sprawia, że może być wykorzystany w wielu przepisach, zarówno na słodko jak i na słono. W pierwszej wersji może zastąpić mascarpone w słynnym tiramisu, bądź też stanowić składnik wielu ciast, jak również farsz pierogów. Pomysłów z wykorzystaniem ricotty na słono też na pewno nie zabraknie. Ja mam dla Was propozycję wytrawnej tarty, w której połączenie ricotty z marchewką i pesto przyrządzonym z jej natki daje ciekawy efekt i oryginalny smak. Na uwagę zasługuje tutaj wykorzystanie natki marchewki, którą najczęściej wyrzucamy. Zapraszam Was zatem do wypróbowania tego przepisu „zero waste”.
Przepisy kulinarne
Witam Was serdecznie, mam nadzieję, że w pełni korzystacie ze słońca i lata, jak również z wolnego czasu, by przygotowywać smaczne letnie potrawy i desery. Zachęcam Was zatem do spróbowania prostego, aromatycznego deseru z czereśni z dodatkiem miodu, pistacji i anyżu gwiaździstego. Miód to zdrowa i naturalna alternatywa dla tradycyjnego cukru, posiada niezwykłe właściwości zdrowotne, jest co prawda wysokokaloryczny, ale ma niski indeks glikemiczny i jest łatwo przyswajalny.
Przepisy kulinarne
Proponuję Wam idealny deser-chłodnik na lato, jest lekki, niskokaloryczny i orzeźwiający, skomponowany z truskawek i chrupiącego ciasteczka, można go ewentualnie podawać z lodami lub sorbetem. Ja podałam chłodnik z lodami z werbeny, które są specjalnością regionu Owernii, a dokładnie Le Puy en Velay, głównego miasta departamentu Górnej Loary (Haute Loire).
Przepisy kulinarne
Fiołek trójbarwny zwany potocznie fiołkiem polnym lub dzikim bratkiem, rośnie dziko na polach, przydrożach i łąkach.To popularne zioło znalazło zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej i kosmetyce, ale również w kuchni, kwiaty dzikiego bratka są jednymi z najbardziej jadalnych, datego można go dodawać do sałatek i różnych potraw. Zawierają między innymi flawonoidy, sole mineralne, beta-karoten. Pobudzają przemianę materii, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają naczynia krwionośne. A więc pomyślcie o tym, żeby zebrać garść dzikich bratków podczas spaceru na łonie natury, przyozdobić nimi dania i przy okazji skorzystać z ich dobroczynnych właściwości.