Przygotowanie: 15 min.
Pieczenie: 40 min.
Porcja dla 6-8 osób :
● 125 g gorzkiej czekolady
● 125 g mąki pszennej (T45 lub T 55)
● 200 g drobnego cukru
● 200 g gęstej śmietany*
● 4 duże jajka
● 10 g masła lub margarny do formy
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Wysmaruj masłem lub wyłóż pergaminem okrągłą formę do ciasta o średnicy 22 cm. Zetrzyj czekoladę na tarce o grubych oczkach.
W misce ubij jajka z cukrem do białości. Domieszaj przesianą mąkę. Dodaj śmietanę i startą czekoladę, całość wymieszaj, przełóż do formy.
Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40 minut, aż ciasto nabierze mocno złocistego koloru (do suchego patyczka).
*Śmietany do sosów i zup typu Śmietana Szefa Kuchni Danone.