Przygotowanie : 20 min.
Gotowanie: ok. 1godz 30.
Porcja dla 4 osób:
● 150 g komosy ryżowej
● 4 buraczki średniej wielkości (w różnych kolorach, do wyboru: paskowanych (Chioggia), pomarańczowych, żółtych)
● 40 g orzechów włoskich
● 1 owoc granatu
● ½ cytryna
● 4 łyżki oliwy z oliwek
● 2 łyżki płynnego miodu
● ocet
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraczki umyj i ugotuj (około 1 godz.30 w osolonej wodzie z dodatkiem octu). Odstaw do ostudzenia, następnie obierz i pokrój w plasterki lub ćwiartki.
Ziarna quinoa opłucz pod strumieniem zimnej wody, umieść w rondelku, zalej wodą w proporcji 2 części wody na 1 część nasion, i gotuj na małym ogniu około 15 minut, aż quinoa wchłonie całą wodę.
Owoc granatu rozkrój i wybierz ziarenka.
Do quinoa domieszaj połówki orzechów włoskich. Wyciśnij sok z cytryny, wymieszaj z oliwą i miodem. Dopraw solą i pieprzem. Polej sałatkę dressingiem. Podawaj na ciepło lub na zimno.