Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 10 min.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
● 125 g rukoli
● 1 cukinia
● 50 cl mleka owsianego
● 4 łyżki płatków owsianych
● 3 łyżki oliwy z oliwek
● 1 cebula
● 40 cl bulionu warzywnego bio
● sok z ½ cytryny
● sól, pieprz
● 2 szczypty pieprzu Cayenne
● garść stokrotek do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, dodaj płatki owsiane, wymieszaj.
Dodaj bulion warzywny i mleko owsiane. Zagotuj. Cukinię umyj, osusz, pokrój w talarki. Wrzuć do zupy, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez około 5-10 minut.
Rukolę umyj, osusz, grubo posiekaj, odłóż na bok kilka listków do dekoracji, resztę domieszaj do zupy-kremu, gotuj jeszcze przez około 2-3 minuty.
Zmiksuj całość, dopraw do smaku, dodając sok z połówki cytryny, sól, pieprz, dwie szczypty pieprzu Cayenne (opcjonalnie, jeśli wolisz łagodny smak). Udekoruj zupę-krem kilkoma listkami rukoli i stokrotami (opcjonalnie).